weby pro nejsevernější čechy

Petis naposled před prázdninovou pauzou, nebo možná ne.

Nejspíš dneska píšu naposled. Teda naposled před prázdninovou pauzou. Zatím jsem o tom se šéfem Doušou nemluvil, ale něco mi říká, že asi nebude chtít vědět, jaká je voda na koupáku v Duchcově anebo jestli tam maj dobrý langoše. Ale je docela možný, že se mu ty moje sloupky tak líběj, že si nebude umět představit, že by bez nich vydržel dva měsíce. A je taky možný, že to tričko s motivem naseveru.net, který mi minulej tejden věnoval, mělo znamenat, abych držel hubu a krok. No uvidíme, jestli bude chtít a fakt na mě tlačit, budu psát. Zas takovej problém v tom nevidim. Mam židli, stůl a počítač, tak proč bych nemohl něco napsat, že jo?! Teď mě napadlo, že bych třeba mohl psát, jaký je venku vedro a že už dlouho nepršelo. To by vás mohlo zajímat. Protože já pořád trpim tou zlou environmentální depresí.

Klasická filmová sezóna, kdy se chodí do kina pod střechou, je za náma. Nastává čas chodit do kina pod hvězdnou oblohou. My tady v Ústí máme letní kino jako kráva, ale už svýmu původnímu účelu nějakej ten rok neslouží. Nejsou tam promítačky, není tam zvuková aparatura. Park v jeho okolí je sice krásnej, plnej stromů a míst, kde by mohly stát zahradní restaurace, ale lidi tam choděj výjimečně, co by tam taky dělali. Tak když chcete z Ústí vyjet někam do letního kina na pěknej film, dát si k tomu třeba pivo nebo víno, nezbejvá vám nic jinýho, než se mrknout do programu Letního kina v Litoměřicích. Aspoň teda já to tak dělám. Z tý naší prdele to není do Benátek severu tak daleko a většinou se trefíte i do dobrýho programu. Letní kino na litoměřickym Střeleckym ostrově naštěstí promítá i letos. Před filmem je vaší povinností zastavit se v Hospodě u Letního kina. Protože je hned u Letního kina a její majitel a provozovatel je chlapík, kterej si vaší podporu zaslouží. Koukám do programu a hned ve středu 3. července v pondělí 8.července po setmění tam promítaj film, na kterej já sice osobně trpim skoro smrtelnou alergií, ale co je vám do toho. A promítaj ho dokonce z klasický 35mm filmový kopie. A prej i za účasti herce, kterej si na něm postavil kariéru. Že nevíte, o čem mluvim? Ale prosim vás, to neznáte Samotáře a Jiřího Macháčka?

Když jsem si teď po sobě četl ty první dva odstavce, došlo mi, že sem zase trochu kecal. Není to sice úplně letní kino, ale v létě to je, filmy tam jsou taky a choděj na ně lidi. Takže by se to klidně dalo nazvat kinem, když se to tak tváří, ne? Přes léto a v rámci několikadenní denní akce promítá i Veřejný sál Hraničář na tzv. piazzetě, jak to epicky nazývaj. Akce Léto na ulici tam odstartuje 16. července a ve dvou blocích trvá až do pátku 26. července. O programu mimo promítání toho zatím moc nevim, ale tušim, že ani letos vás neošiděj o různý ty workshopy, tvořivý dílničky, grilovačky. Pevně doufám, že ani letos nedojde na skákací hrad a na malování na obličej. Z filmů vám tam nabídnou nezávislou americkou skejťáckou komedii Devadesátky, oscarovou jízdu Zelená kniha, poslední dokument o cestování trabantama a překvapivě dobrou a uvolněnou letní francouzskou komedii Dokud nás svatba nerozdělí. Promítá se kolem desátý a pozor, zvuk dostanete přímo do palice, protože a to se držte, půjčujou tam sluchátka. Jednak aby neohrozili sousedy a taky proto, abyste si ty filmy pořádně užili. A to jsem vám tu ještě nenapsal, že součástí hraničářskýho Léta na ulici jsou i koncerty. Takže jestli Douša bude chtít, můžu vám tu o nich něco napsat třeba příště. A timhle příslibem tak trochu popírám první odstavec, ale když píšete jak Kerouac na barbiturátech, musíte počítat s tim, že za pět minut neplatí, co jste napsal před pěti minutama.

Poslední část tohoto traktátu bych chtěl věnovat nový hudbě, kterou jsem nedávno objevil. Při výběru jsem se řídil jedinou estetickou kategorií – kvalitou obalu. Neměl jsem ho sice v ruce, viděl jsem ho jen na monitoru, ale strhl na sebe mou pozornost. A když jsem si to pak pustil, zjistil jsem, že je to fakt objev. Kapela se jmenuje Black Pumas, což se mi taky strašně líbí. Jestli máte rádi starej dobrej soul a současný rnb, silnej a charismatickej hlas černošskýho zpěváka a zvuk ušpiněný poctivý americký kytary, zkuste to. Super deska, slibuju!

Tagy