weby pro nejsevernější čechy

Science centra a dílenské akademie mohou školám ušetřit miliony

Do škol míří nový předmět technika, prozatím v testovacím režimu. Pro školy, resp. jejich zřizovatele to bude znamenat investice v řádu desítek milionů v každém městě. Navíc chybějí kvalifikovaní učitelé.  Řešením může být sdílené vzdělávání v science centrech a dílenských akademiích. Ty mají k dispozici prostory a nové technologie, i odborné lektory.

„Jako si školy nenechávají stavět vlastní plavecké bazény, tak si nemusí vybavovat dílny drahou technikou. Mohou využít science centra, která jim poskytnou moderní přístroje i odborné lektory. Výuku mohou učitelé rozdělit do bloků a navštívit science centrum třeba čtyřikrát do roka, což by ušetřilo školám čas i peníze, které by musely investovat do vybudování vlastní dílny. Například v Liberci by bylo potřeba zřídit asi 20 takových dílen, přičemž každá by vyšla na tři miliony korun. Navíc technika rychle zastarává “ říká Mgr. Pavel Coufal, ředitel liberecké iQLANDIE. Technika by měla být v rozvrhu jednou týdně po hodině, nebo jednou měsíčně dvouhodinovka. Zakoupené vybavení tedy rozhodně nebude ve školách dostatečně využité.

Mnohé školy již sdílené vzdělávání využívají a podobná zařízení navštěvují. Právě liberecká iQLANDIA nabízí školám programy, které mají školáky naučit jak s moderní technikou, například 3D tiskárnami, tak i s kladivem, pilkou nebo vrtačkou. Nejen pro tyto účely zde vybudovaly chytrou dílnu, iQFABLAB, kde od nového školního roku probíhají školní programy robotiky a vektorové grafiky.  Podobnou spolupráci se školami má i plzeňská Techmania nebo Svět techniky v Ostravě.

 

Tagy