weby pro nejsevernější čechy

iQLANDIA zve na přednášku iQCAFÉ: Procházka Mléčnou dráhou

Chcete zblízka prozkoumat Mléčnou dráhu a všechny její vesmírné objekty? A také se dozvědět, jak se profesionálně fotí noční obloha? V tom případě si nenechte ujít další iQCAFÉ na téma Procházka Mléčnou dráhou, které se bude konat ve středu 16. října v iQPLANETÁRIU liberecké iQLANDIE.  

„Galaxie, v níž se nachází i naše sluneční soustava, má podobu disku, ale mnoho lidí ji zná spíše pod názvem Mléčná dráha. Hovořilo se o ní již v legendách starobylých civilizací, v nichž byla přirovnávána k závoji či řece. Například Inkové v Jižní Americe ji považovali za nebeskou řeku,“ říká popularizátor astronomie Martin Gembec, který celou přednášku s projekcí povede. Dlouhodobě se zabývá pozorováním a fotografováním oblohy, píše články pro Kosmonautix.cz a Českou astronomickou společnost a školí pedagogy v oboru astronomie.

Hvězdné nebe na dosah ruky

Mléčná dráha není jen pás složený z miliard hvězd. Skrývá v sobě mnoho dalších vesmírných objektů, například mlhoviny a hvězdokupy. V planetáriu budete mít možnost si je prohlédnout opravdu zblízka. Zjistíte, jak takové objekty vznikaly, nebo proč je v dnešní době stále těžší pozorovat noční oblohu. Těšit se můžete i na nejrůznější pokusy.

Jak na působivé fotky Mléčné dráhy

Zkoušeli jste si vyfotit například Měsíc nebo právě Mléčnou dráhu, ale vaše snímky byly vždycky zrnité, nezaostřené, zkrátka se vůbec nepodobaly těm, které znáte z internetu? Od teď už budete vědět, jak na to. „Snímky Mléčné dráhy s krajinou lze dnes pořídit i s lepším mobilem. Stále však platí, že nejhezčí fotky vznikají pomocí zrcadlovky. Aby byly vaše snímky ale ještě o třídu výš, je potřeba připojit zrcadlovku za dalekohled. Následně je potřeba udělat pár speciálních výpočtů a úprav v počítači a získáte působivé fotografie, jaké vídáte u profesionálních fotografů,“ uvádí Martin Gembec.

Akce, která je určena především dospělým a studentům středních a vysokých škol, proběhne ve středu 16. října od 18 hodin v iQPLANETÁRIU (4. patro iQLANDIE). Vstup do iQLANDIE bude možný již od 17:30, a tudíž se budete moci nabudit na přednášku skvělou kávou.

Vstup je zdarma po předchozí registraci na webových stránkách centra.

 

Tagy