weby pro nejsevernější čechy

Jedním z vítězů letošního ročníku EKOFILM festivalu se stal dokument Zoo Liberec s názvem Češi zachraňují…zubry v Česku

V pátek 11. října 2019 vyvrcholil 45. ročník filmového festivalu EKOFILM, který pořádá Ministerstvo životního prostředí v Praze. Mezi přihlášenými filmy nechyběl ani dokument koprodukovaný libereckou zoo s názvem Češi zachraňují…zubry v Česku, jež obstál v konkurenci více než stovky snímků z celého světa a vyhrál Cenu prezidenta festivalu Ladislava Mika.
Dokumentární snímek Češi zachraňují…zubry v Česku, na jehož vzniku se podílela Zoo Liberec s Českou televizí a Českou koalicí na ochranu biodiverzity (CCBC), se nově pyšní Cenou prezidenta festivalu Ladislava Mika. Vítězný snímek mapuje snahy a aktivity biologa Miloslava Jirků a žurnalisty Dalibora Dostála, kterým se navzdory mnoha překážkám podařilo úspěšně navrátit velké kopytníky zpět do naší přírody do oblasti opuštěného vojenského prostoru u Milovic. Tento jejich jedinečný ochranářský počin názorně ukazuje, jak vysazení zubrů, praturů a divokých koní zpět do krajiny vedlo k obnově zničeného ekosystému a pomohlo k návratu mnoha vzácných rostlin a živočichů zpět do české přírody.
Oceněný snímek je součástí šestidílného cyklu Češi zachraňují, jehož premiéra proběhla v druhé polovině loňského roku na obrazovkách České televize. Seriál a jeho hlavní průvodce, zpěvák a entomolog Dan Bárta, diváky seznamuje s výjimečnými českými přírodovědci a ochranáři přírody, kteří mnohdy žijí tisíce kilometrů od svých domovů, kde realizují fungující projekty na ochranu přírodního bohatství. Většina projektů je vedena českými neziskovými organizacemi, se kterými liberecká zoo na záchraně světové přírody aktivně spolupracuje a dlouhodobě je finančně, materiálně i morálně podporuje.
„Naše aktivity se čím dál více zaměřují také na ochranu biologické rozmanitosti na různých místech naší planety a již mnoho let spolupracujeme s projekty usilujícími o zabránění vyhubení vzácných živočišných druhů v jejich přirozeném prostředí. Jsem velmi rád, že se nám tyto naše ochranářské počiny daří veřejnosti postupně představovat nejen díky spolupráci s Českou televizi, ale nyní jsme je na festivalu mohli ukázat i mezinárodnímu a odbornému publiku,“ říká David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec a odborný poradce seriálu.

Cenu v podobě skleněné přibližně 30 cm vysoké sošky ve tvaru přesýpacích hodin v pátek převzal z rukou prezidenta festivalu sám režisér a autor cyklu Zdeněk Suchý. Ten ji jako poděkování za spolupráci předal a věnoval liberecké zoo. Soška bude během několika dní umístěna na čestném místě v jedné ze skleněných vitrín v prostorách hlavního vchodu do zahrady. Poté bude trvale přemístěna do budovy ZOOKINA, kde návštěvníci zoo již nyní mohou zdarma shlédnout i samotný vítězný dokument.

Tagy