weby pro nejsevernější čechy

iQLANDIA zve na přednášku iQCAFÉ: Lovy skvostů temné oblohy

Jak vyfotografovat zatmění Měsíce a jiné „skvosty“ noční oblohy? To zjistíte ve čtvrtek 20. února od 18 hodin v liberecké iQLANDII. Čeká vás tu další přednáška z cyklu iQCAFÉ, kterou povede uznávaný český astrofotograf a držitel ocenění NASA za Astronomický snímek dne Petr Horálek. Prozradí vám, jak zachytit hvězdné nebe jako pravý profesionál.

Petr Horálek se stal jako úplně první Čech fotografickým ambasadorem v Chile. Jeho fotografie nočního nebe a vzácných nebeských úkazů několikrát ocenila porota České astrofotografie měsíce. Dokonce je po něm pojmenována planetka 6822 Horálek. Do libereckého science centra přiveze své nejzajímavější snímky z celého světa. A i když je to k neuvěření, tak všechny barevné vesmírné objekty, které uvidíte, jsou zcela reálné a bez fotomontáže.

„Návštěvníci si prohlédnou astrofotografie z Chile, Nového Zélandu či Tichého oceánu, což jsou místa s minimem světelného znečištění. Takových oblastí už moc není. Petr Horálek vám ale prozradí pár tipů, kde je přeci jen najdete, a to nejen v zahraničí, ale i v Česku. Samozřejmě také poodhalí, jak vůbec takový astro-snímek vzniká a čím ho nejlépe vyfotíte. Věřím, že si z přednášky odnesou své fotografové i fanoušci vesmíru,“ zve na iQCAFÉ Martin Gembec, astronom a vedoucí libereckého iQPLANETÁRIA.

Akce, která je určena především dospělým a studentům středních a vysokých škol, proběhne ve čtvrtek 20. února od 18 hodin v Auditoriu (2. patro iQLANDIE). Vstup do iQLANDIE bude možný již od 17:30. Před přednáškou se budete moci nabudit skvělou kávou.

Vstup je zdarma po předchozí registraci na webových stránkách centra.

 

Tagy