weby pro nejsevernější čechy

Výsledkem přeshraniční spolupráce je v Liberci horolezecká výstava ze Saska

Jedinečný náhled do života horolezců nabídne výstava, která bude během března k vidění v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Nese název Z Labských pískovců do Českého ráje a je výsledkem rozsáhlého projektu, na němž se podíleli Liberecký kraj, saské město Bad Schandau a Muzeum Českého ráje v Turnově.

V rámci projektu nazvaného Pro horolezce neexistují hranice se otevřely dvě nové expozice představující horolezecký sport a životní styl. Jedna v Muzeu Českého ráje v Turnově, druhá v muzeu v Bad Schandau. Výstava představí pět panelů putovní výstavy Muzea Bad Schandau a více než dvacet snímků horolezců – fotografů, jakými jsou Jakub Frič, Stanislav Mitáč, Jan Kyncl, Jarda Kukla, Falk Zedler, Peter Kohbach, Helmut Schulze, Jiří Červa, Pavel Henke, Markéta Syllová, Jana Volná, Norbert Hnátek a Robert Hahn.

„Pro záměr vybudovat horolezeckou expozici v Muzeu Českého ráje v Turnově jsme našli v Bad Schandau skvělého partnera. Český ráj i Labské pískovce mají společné téma horolezectví a i díky tomu se určitě nejedná o poslední spolupráci“,říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

„Projekt podpořila Evropská unie z Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce 2014–2020 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Začalo se v roce 2016 a skočilo na sklonku roku 2019,“ informovala Radka Loučková, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Expozice v Muzeu Českého ráje v Turnově je k vidění od září. Představuje horolezecký sport v celé jeho šíří od počátků až do současnosti; soustředí se na českorajskou historii a místní lezce, kteří patřili a stále patří ke špičkovým představitelům horolezeckého sportu u nás i ve světě. Tomu odpovídá i název expozice Z Českého ráje na vrcholy světa.

V Bad Schandau pak byla v listopadu otevřena menší, ale informačně nabitá expozice Horolezecké světy v Labských pískovcích, která se věnuje místní horolezecké historii a zabývá se i obecnějšími otázkami týkající se tohoto specifického sportovního odvětví.

„Návštěvu obou horolezeckých expozic i zhlédnutí pozoruhodné výstavy v liberecké knihovně můžeme jen doporučit,“ shodují se radní Květa Vinklátová a Radka Loučková Kotasová. Videopozvánku do expozic je možné vidět na youtubeovém kanálu Libereckého kraje: https://www.youtube.com/watch?v=63iHB9PN7xg.

 

Tagy