weby pro nejsevernější čechy

Kůň Převalského, sob, nahur, orel nebo výr velký – to jsou některá z nových mláďat v liberecké zoo

V období jara se mláďata rodí a líhnou jak ve volné přírodě, tak z pravidla i v zoologických zahradách. Ta liberecká hlásí mnoho nových přírůstků především ve výbězích kopytníků a v ptačích voliérách. Směrem po návštěvnické trase mohou návštěvníci nyní pozorovat malé potomky u takinů zlatých, koně Převalského, soba karelského, kozy šrouborohé, pelikána bílého, novozélandského papouška nestora key, výra velkého západosibiřského nebo nahura modrého.


Po přírůstcích nyaly nížinné, buvolce běločelého, sambara skvrnitého, mravenečníka tříprstého nebo orlosupa bradatého, kteří přišli na svět v prvních měsících letošního roku, se v průběhu jara rozšířily řady zvířat v Zoo Liberec i u další desítky druhů. Jak je v tomto období typické, nejvíce mláďat přibylo na úseku kopytníků a dravých ptáků, kde se po orlosupovi, který byl vypuštěn do volné přírody, podařilo úspěšně odchovat i vzácné orly nejmenší, orly jestřábí a čimanga horská. Jedná se o mimořádně cenné jedince, kteří jsou z chovatelského a ochranářského hlediska pro zachování celého druhu obrovským přínosem.

„Chov těchto druhů v lidské péči je velice náročný a na celém světě je pouze několik zoologických zahrad, které tyto dravce chovají. Rozmnožit se je ale podařilo letos pouze u nás,“ říká zoolog a kurátor ptactva Jan Hanel. Malá ptáčata dravců ale bohužel návštěvníci neuvidí, zůstávají se svými rodiči v zázemí zahrady.
Na úseku kopytníků se stáda postupně rozšířila u takinů zlatých, koně Převalského, koz šrouborohých, soba karelského a nahura modrého. Všechna tato mláďata naopak obývají venkovní výběhy již od prvních dní, a tak jsou pro návštěvníky zoo při troše štěstí snadno pozorovatelná. „Chov horských kopytníků je v liberecké zoo historicky velmi úspěšný. V případě takinů zlatých máme dokonce největší chovnou skupinu v České republice,“ dodává zoolog Luboš Melichar.

Kůň Převalského
Své druhé hříbě, samičku, porodila klisna koně Převalského dne 25. května. Po výběhu ještě stále běhá i její starší bratr, který ale bude záhy převezen do Zoo Chomutov.
Přestože začala liberecká zoo s chovem koní Převalského teprve před třemi lety, podařilo se zde úspěšně odchovat již 4 mláďata tohoto druhu, který na světě přežívá právě jen díky chovu v zoologických zahradách.

Sob karelský
Další přírůstek mohou návštěvníci spatřit hned v dalším výběhu, a to u sobů karelských. Malá samice soba se narodila 28. května a jedná se o historicky první odchované mládě tohoto ohroženého finského sudokopytníka od počátku jeho chovu v Liberci v roce 2013.

Koza šrouborohá
Mláďata tohoto horského asijského býložravce se rodí v liberecké zoo koncem jara téměř pravidelně. V letošním roce během jednoho týdne přivedly na svět potomky hned tři samice. První porodila 27. května, druhá o dva dny později a poslední přírůstek přišel na svět 1. června. Od počátku chovu v roce 1976 se v zoo pod Ještědem odchovalo celkem 169 mláďat.

Nahur modrý
I v posledním výběhu po směru návštěvnické trasy, který obývají bharalové neboli nahuři modří, mohou návštěvníci spatřit mládě. To se narodilo 13. června a jedná se o samce. Po dosažení pohlavní dospělosti bude malý nahur s největší pravděpodobností převezen za účelem posílení chovu do jiné zoologické zahrady.

Tagy