weby pro nejsevernější čechy

Georges Bizet – Lovci perel v divadle F.X. Šaldy

Lovci perel (Les pêcheurs de perles) jsou po Carmen druhou nejslavnější operou francouzského skladatele období romantismu – Georgese Bizeta (1838–1875). Autor zde skvěle propojuje podmanivou melodiku s exotickými hudební motivy. Opera diváka uvádí do světa dávných potápěčů na ostrově Cejlon (dnešní Srí Lanka), kteří se nořili za perlami na dno oceánu. Premiéry Bizetovy uhrančivé operní fresky proběhnou v pátek a v neděli 21. a 23. srpna v 19 hodin v Šaldově divadle. Nejbližší reprízy 16. a 29. září.
Za zmínku stojí, že Lovci perel jsou prvním operním titulem, kterým si liberecký operní soubor „v plném nasazení“ ověří akustické kvality prostoru Šaldova divadla po proběhlé rekonstrukci.

Romantický příběh se odehrává na pozadí tradičních rituálů před započetím lovu. Jeho hlavními aktéry jsou dva přátelé, lovci Zurga a Nadir, kteří se zásahem osudu stávají soky pro lásku k jediné ženě – kněžce Leïle.
Dílo je známé rovněž jedním z nejslavnějších operních duetů, v němž si Zurga a Nadir slibují věrnost v přátelství, navzdory dávnému rivalství. Hlavní hudební motiv duetu se operou prolíná jako fixní idea.
Hudebního nastudování díla se chopil dirigent a šéf opery Martin Doubravský.
Vyjádření dirigenta:
„Hudební historie bývá často velmi krutá ke géniům své doby. Je to i Bizetův případ, kdy z dnešního hlediska nelze pochopit, proč se autor Carmen a Lovců perel nedočkal za svého života zaslouženého úspěchu. Vždyť obě opery naplňují bezezbytku všechny předpoklady takzvaného operního hitu. V Lovcích perel nalézáme geniální melodičnost okořeněnou přídechem exotiky, dokonale barvitou instrumentaci, monumentální sborové scény, a to vše zabalené ve francouzském espritu je prostě i v dnešní době důvod, proč si nenechat ujít návštěvu této opery.“
K režii byla přizvána brněnská choreografka, taneční umělecká vedoucí Hradišťanu a taneční pedagožka Ladislava Košíková, kterou již s Libercem pojí předchozí úspěšná choreografická spolupráce.
Vyjádření režisérky:
„Za mou režijní snahou stála především touha, aby zdánlivě jednoduchý příběh odhalil své linie jinotajů a symbolů, které dovedou odkrývat tajemství přesahující lidské chápání skrze víru člověka v božské síly, magii rituálu a zákonitosti přírody. Takové, které jsou pro nás stále neuchopitelné, spojují nás s posvátnem a my před nimi v pokoře poklekáme.“
V hlavních úlohách účinkují v roli Zurgy, lovce a vůdce společenství se představí mladý slovenský barytonista Pavol Kubáň, alternuje jej polsko-ukrajinský barytonista Andrij Shkurhan. Lovce Nadira zpívá člen souboru, tenorista bulharského původu Sergey Kostov. Kněžkou Leïlou je rovněž kmenová členka souboru, sopranistka Lívia Obručník Vénosová. Postavu velekněze Nourabada alternují mladí basisté Jan Hnyk a rovněž člen souboru Josef Kovačič.

Tagy