weby pro nejsevernější čechy

Hlavní kouč Bílých Tygrů Patrik Augusta byl jmenován sportovním ředitelem klubu

Hlavní trenér Patrik Augusta se před nadcházející sezónou stává rovněž sportovním ředitelem Bílých Tygrů Liberec. Padesátiletý kouč se tak dostává do stejné pozice, kterou před svým odchodem k reprezentaci zastával Filip Pešán. Stejné budou také jeho pravomoci a povinnosti. Augusta, který působí v Liberci od sezóny 2018/2019, tak bude odpovědný nejen za sportovní chod A-týmu Bílých Tygrů, stavbu a podobu jeho kádru, ale také za složení kompletního kádru a realizačního týmu farmářského klubu v Benátkách nad Jizerou.   

Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha:

„Spojenou pozici trenéra a sportovního ředitele jsme si v Liberci již vyzkoušeli a umíme v tomto modelu pracovat. Nyní, kdy potřebujeme optimalizovat náklady, se toto řešení zcela jednoznačně nabízelo. Od Patrika očekáváme kvalitní řízení kompaktního sportovního programu napříč celou organizací tak, aby na sebe činnost ve všech týmech optimálně navazovala a přinášela očekávaný efekt.“

Vyjádření nového sportovního ředitele Patrika Augusty:

„Velice si vážím důvěry Bílých Tygrů a těším se na práci v nové pozici. Je to pro mě velká výzva a zároveň závazek, abych navázal na práci svých předchůdců a podílel se na budování dalších úspěchů našeho klubu.“

Profil Patrika Augusty:

Syn slavného otce zahájil svou úspěšnou hokejovou kariéru v jihlavské Dukle, kde se už jako jednadvacetiletý mladík zařadil mezi nejproduktivnější borce hlavního týmu. Za Jihlavu ovšem odehrál pouhé čtyři sezóny. V té poslední přišla pozvánka do reprezentace, se kterou v roce 1992 získal bronzovou medaili na olympijských hrách a o několik měsíců později vybojoval s československým týmem stejný kov na domácím světovém šampionátu.

Poté se Augusta rozhodl zkusit štěstí v zámoří, kde nejdříve působil v nižší AHL. A nevedlo se mu vůbec špatně, během dvou ročníků si totiž stále držel průměr více jak jednoho bodu na zápas. V sezóně 1993/94 poté přišla jeho premiéra v NHL. Za Toronto Maple Leafs odehrál dvě střetnutí, ale bohužel to byly na dlouhou dobu jeho poslední starty v nejlepší lize světa. Přestože v American Hockey League pravidelně bodoval, do NHL se podíval už jen na další dvě utkání až v 1999, kdy nastoupil za Washington Capitals.

Ze Spojených států se proto přesunul do německé soutěže DEL, kde hájil barvy Krefeldu či Hannoveru. Tady také v roce 2006 ukončil svou hráčskou kariéru. Následně působil dva roky jako skaut týmu Phoenix Coyotes (dnešní Arizona Coyotes), načež se vrátil do Jihlavy, kde zastával funkci asistenta trenéra. Na tomto postu působil až do sezóny 2012/13. Od té doby už jako hlavní kouč vedl mládežnické kategorie Dukly a zároveň se chopil role asistenta u reprezentačních výběrů, přičemž se dvakrát podíval na mistrovství světa U18.

V sezóně 2017/2018 poprvé vedl tým dospělých, když se postavil na lavičku týmu BK Mladá Boleslav. V listopadu byl však odvolán. Další rok se Patrik Augusta rozhodnul kývnout na nabídku Filipa Pešána a stal se jeho asistentem na lavičce Bílých Tygrů. Trenérský tandem nakonec přivedl tým až do extraligového finále. Po odchodu Filipa Pešána k reprezentaci se Patrik Augusta stal hlavním koučem Bílých Tygrů. Pod jeho vedením tým pošesté vyhrál Prezidentský pohár, pak ale byla extraliga přerušena. I tak se Augusta stal nejlepším trenérem celého ročníku.

Tagy