weby pro nejsevernější čechy

Světový den srdce se v Liberci koná už podruhé

Věděli jste, že 29. září je Světový den srdce? A právě srdci, jeho nemocem a jejich předcházení bude ten den patřit liberecké Koloseum.

V programu už druhého ročníku osvětové kampaně Světový den srdce jsou připraveny přednášky a besedy s lékaři, rehabilitačními pracovníky, výživovou poradkyní i ukázky práce záchranářů. Dozvíte se také, jak vypadá stent nebo defibrilátor a mnoho dalšího.

„Když mě před třemi lety přepadla náhlá srdeční příhoda a z minuty na minutu jsem se stala nechtěně a nečekaně pacientem, uvědomila jsem si, jak moc je srdce křehké, a jak málo o něm víme. To byl impuls pro to, zvýšit povědomí o srdci, kardiovaskulárních nemocech a jejich předcházení. Mně zachránil život lékař, který byl náhodou blízko, ale pomoct může i kdokoli jiný, kdo bude vědět, jak se chovat. A to je cílem našeho projektu Světový den srdce,“ říká s úsměvem autorka projektu Martina Motshagen.

„Osvětovou aktivitu spojenou s prevencí kardiovaskulárních onemocnění považuji za velmi důležitou. Zvlášť v dnešní uspěchané době plné stresu je velmi dobře si uvědomit, že lidské tělo vydrží hodně, ale musíme se o něj starat,“ říká MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana, který osvětový projekt svou záštitou podpořil už vloni.

Robert Vano fotil srdcaře z Liberecka

Jako součást Světového dne srdce liberečtí organizátoři připravili bonbónek – unikátní výstavu portrétních fotografií světoznámého Roberta Vana nazvanou Srdeční záležitosti. Na 13 velkoformátových fotografiích Robert Vano zachytil celkem 17 tváří a osudů lidí, kteří do toho, co dělají, dávají celé své srdce nebo se s nějakou kardiovaskulární chorobou léčí. Všichni portrétovaní srdcaři jsou z Liberce a okolí.

„Fotografie jsou černobílé a fotil jsem hodně zblízka. Snažil jsem se, aby vyniklo to téma srdeční záležitosti a portréty byly přirozené,“prozradil slavný fotograf Robert Vano. Na fotografiích jsou zastoupeny všechny generace a jedním z portrétovaných je například i přednosta libereckého kardiovaskulárního centra Krajské nemocnice Liberec MUDr. Rostislav Polášek. Na fotografii drží v ruce model lidského srdce. Právě kardiocentrum je odborným garantem celého projektu a na výstavě bude zastoupeno nejen osobou svého přednosty, ale i malou ukázkou z historie a současnosti kardiologie.

Kromě přednosty kardiovaskulárního centra, doktora Poláška je na snímcích bývalá zdravotní sestra, která celý život pracovala v liberecké nemocnici, nadšený radioamatér, herec, fotbalista, roztleskávačka, milovnice psů nebo kuchař. Mnozí z nich se potýkají s nemocí, ale z fotek to není poznat. Žijí totiž z celého srdce.

Patronát nad výstavou rád přijal poslanec Parlamentu ČR Petr Beitl, který se vloni v létě popral s boreliózou. „Vloni jsem v důsledku boreliózy naštěstí jen krátkodobě ochrnul na levou nohu, a uvědomil jsem si jak je naše tělo křehké. Pomohlo mi to otevřít oči, a ke zdraví a životu vůbec teď přistupuji s mnohem větší pokorou. Viděno touto optikou, přijmout záštitu nad projektem jako jsou Srdeční záležitosti, pro mě bylo a je velkou ctí,“ konstatuje Petr Beitl.

„Výstava Srdeční záležitosti je putovní. Bude k vidění po celý měsíc září ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Po krátké zastávce v Koloseu v Liberci se přesune do nemocnice v Jablonci nad Nisou a začátkem roku je plánovaná její expozice v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,“ říká Martina Motshagen autorka celého projektu.

Ujděte 5000 kroků pro zdravé srdce

Srdci svědčí zdravý životní styl a pohyb, proto se ke Světovému dni srdce v Liberci váže po celé léto až do konce září trvající kampaň 5000 kroků pro zdravé srdce. Připojit se můžete každý. Stačí denně ujít 5000 kroků a fotku svého krokoměru nebo obrazovky v mobilu s krátkým komentářem zaslat na info@universium.cznebo do zprávy na fb profilu Kolosea (@koloseum.liberec). Ty nejzajímavější komentáře budou organizátoři zveřejňovat na facebooku Kolosea. „Pět tisíc kroků pro srdce půjdou senioři z Jablonce a také malí fotbalisti, to už víme jistě a jsme zvědaví, kolik lidí se ještě zapojí,“ říká Martina Motshagen a dodává: „Je zajímavé na chytrém telefonu nebo hodinkách sledovat, kolik toho denně nachodíme a je dobré si uvědomit, že už jen prostou chůzí děláme něco pro své zdraví a pro své srdce.“

Světový den srdce vyhlásila Světová federace srdce a Světová zdravotnická organizace v r. 2000

Světový den srdce 2020 v kostce

Místo konání: MCU Koloseum, o. p. s., gen. Svobody 83/47, Liberec
Začátek: 10:00 hodin, předpokládaný konec 15:00 hodin
Záštitu převzal MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro oblast zdravotnictví.
Nositelem projektu je MCU Koloseum, o. p. s.
Odborným garantem projektu je Kardiovaskulární centrum Krajské nemocnice Liberec v čele s přednostou MUDr. Rostislavem Poláškem.

Výstava Srdeční záležitosti v kostce

slavnostní vernisáž: 2. 9. 2020 Krajský úřad Libereckého kraje, U Jezu 642, Liberec
vernisáž moderuje: srdcař, herec, fotbalista a jeden z portrétovaných Ladislav Hampl
termíny uvedení:
2. 9.–25. 9. Krajský úřad Libereckého kraje, vestibul
26. 9.–29. 9. KOLOSEUM Světový den srdce 2020
1. 10.–15. 10. Nemocnice Jablonec nad Nisou, vstupní prostory
26. 10.–9. 11. AUTOTREND Liberec
leden/únor 2021 Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
autor fotografií: Robert Vano
produkce, styling: Olo Kříž
Záštitu nad výstavou Srdeční záležitosti převzal Ing. Petr Beitl, poslanec Parlamentu ČR

Tagy