weby pro nejsevernější čechy

Liberec už má vybraný vánoční strom

Bude jím Douglaska tisolistá. Pro popis je to něco mezi smrkem a jedlí, ale má o malinko delší zelené jehličí a naopak menší šišky. Je odolnější než například smrk. Původem douglaska pochází ze Severní Ameriky, město Liberec ji bude mít ze zahrádkářské kolonie v Horním Hanychově, z ulice Řepná u Magny.

Zkracuje se o sedm metrů, na výšku 14,5 metru, což je délka, která umožňuje zajistit dostatečnou statiku a odolnost vůči povětrnostním vlivům. Na náměstí ji technika doveze v úterý 17. listopadu, dobrovolní hasiči SDH Liberec-Sever postaví a ukotví. Následně pak pracovníci firmy specializované na výškové práce strom ozdobí. Ozdoby nyní vyrábějí děti z libereckých mateřských škol a také občané města, což je letos novinka. Každý rok ozdoby na strom tvoří děti ze základních a mateřských škol. Základní školy jsou však od poloviny října zavřené, proto se zapojila také veřejnost.

Dobrovolní hasiči SDH Liberec-Sever strom pokácejí, dovezou na náměstí a ukotví. Provádějí také kontrolu ukotvení po celou dobu, kdy je strom na náměstí. Následně zajišťují odstranění vánočního stromu, včetně likvidace odpadu.

Slavnostní rozsvícení stromu proběhne letos netradičně, on-line přenosem, v neděli 29. listopadu od 17.30 hodin.

Tagy