weby pro nejsevernější čechy

Historická radnice zazáří v purpurové barvě

Každý rok přibývá počet českých měst, ve kterých purpurově na počest předčasně narozených dětí zazáří dominanta města. Také město Liberec se letos k významnému dni připojí. Historická radnice bude 15. a 16. listopadu nasvícena v purpurové barvě.

„Jedná se o společensky velmi zásadní téma, které se v posledních letech dotýká čím dál většího počtu lidí. Těší mě, že město Liberec může alespoň touto symbolickou formou podpořit tak důležitou aktivitu, jakou je právě pomoc předčasně narozeným dětem a jejich rodičům,“říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Sedmnáctý listopadový den byl vyhlášen Světovým dnem předčasně narozených dětí. Od roku 2010 se slaví Světový den také v České republice. Spolek Nedoklubko je jako člen mezinárodní organizace EFCNI organizátorem oslav pro ČR.

„Jsme rádi, že naši radnici můžeme propůjčit takto ušlechtilému vzkazu. Každý Liberečan se nad tím snad zamyslí. Držíme předčasně narozeným dětem všechny palce nejen tento den, ale celý rok,“ uvádí náměstek primátora Jiří Šolc.

Oslavami Světového dne spolek Nedoklubko upozorňuje na problematiku předčasného porodu a vzdává hold a posílá velké díky do všech neonatologických center v zemi, kde pečují o předčasně narozená nebo nemocná miminka.Jedno z perinatologických center intermediální péče je také v liberecké krajské nemocnici.

 V loňském roce jsem se stal otcem předčasně narozených dětí a jen díky péči lékařů a sester z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí jsem otcem i nadále. Jsem moc rád, že město Liberec podpořilo moji iniciativu a připojí se rozsvícením radnice v purpurové barvě ke Světovému dni předčasně narozených dětí,“ říká člen Zastupitelstva města Liberce Jiří Zavoral.

Světový den předčasně narozených dětí se letos slaví už podesáté.Ve světě probíhají tyto oslavy každý rok různě. Zvláště letos, kdy světem cloumá pandemie. V minulých letech rodičovské organizace pořádaly různé eventy – setkání rodin, charitativní akce, bazary, běhy, workshopy, konference, galavečery a jiné.

Letos chceme více než dříve zvýšit povědomí o předčasném porodu. Vyzdvihnout špičkovou českou neonatologickou péči a nově se budeme snažit upozornit na nejčastější komplikace v těhotenství vedoucí k předčasnému porodu. Vydáváme knihu, která je určena primárně ženám, kterým hrozí předčasný porod,“ vyjmenovává ředitelka spolku Lucie Žáčková a upřesňuje: „Světový den si připomeneme ve všech 12 perinatologických centrech intenzivní péče, 13 centrech intermediální péče a dalších 6 zapojených novorozeneckých odděleních, kde pečují o předčasně narozená miminka. Cílem je poděkovat a odměnit zdravotníky za jejich péči, vyzdvihnout výsledky neonatologie v České republice, obecně upozornit na problematiku předčasného porodu a letos se poprvé budeme více věnovat také rizikovému těhotenství a osvětě příčin a prevence předčasného porodu.“

https://www.nedoklubko.cz/purpuroveCesko/

Tagy