weby pro nejsevernější čechy

Moderní rodinná firma LUCID nabízí šperky i praktické předměty

Mezi další sklářské firmy, které se zapojily do kampaně Na zdraví řemeslu, je firma LUCID. Ta vznikla v roce 1994 v Jablonci nad Nisou. Jejím cílem bylo převzít a rozšířit existující výrobu podniku Železnobrodské sklo. V roce 2013 se firma stala čistě rodinnou. Nyní nabízí bohaté spektrum produktů a služeb – od šperků a medailí až po díly do automobilů.

Firma má více než stoletou historii. V roce 1919 ji založil Robert Rudolf z Jablonce nad Nisou. Nabízela zpočátku náboženské předměty (devocionálie) lisované z plechu a z drátu a doplněné skleněnými komponenty.

Druhá světová válka a její dopady přerušily rozšiřování sortimentu kovových bižuterních komponentů a nahradila je výroba kovových gramofonových součástek. To způsobilo i zničení řady unikátních nástrojů. Výroba lisovaných bižuterních polotovarů byla brzy, díky zkušenosti a dovednosti pracovníků, oživena a pod jmény různých státních podniků pokračovala po celou komunistickou éru.

Mezi odběratele společnosti LUCID patří zákazníci v elektrotechnickém i v automobilovém průmyslu. Firma ale vyrábí i bižuterní, galanterní a dekorační polotovary, lustrovou galerii a komponenty pro montáž broušených lustrů, náboženské předměty, reklamní předměty, pamětní medaile a kovové komponenty pro vánoční ozdoby.

„Jako zákazníci vidíme už jen hotové bižuterní výrobky. K nim ale vede dlouhá cesta a zapojit se musí mnoho rukou, které pak z jednotlivých částí vyrobí například náhrdelník. Ten by navíc nemohl vzniknout bez kovových komponentů,“ sdělila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dokladem úspěchu firmy je její export do mnoha zemí Evropy, Asie i Ameriky. Společnost je členem Okresní hospodářské komory v Jablonci nad Nisou, Svazu výrobců skla a bižuterie, Kanadské obchodní komory v České republice a Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Tagy