weby pro nejsevernější čechy

Libereckou zoo opustili dva takini. Nový domov naleznou až v Indonésii

Přestože aktuální epidemiologická situace komplikuje transporty zvířat mezi zoologickými zahradami, Zoo Liberec se dnes 17. března 2021 podařilo navázat na dlouholetý úspěch v chovu vzácných takinů čínských a uskutečnit dlouho vyjednávaný převoz těchto zvířat do Indonésie. Dva mladí samci takinů, kteří se v liberecké zoo narodili v letech 2019 a 2020, naleznou nový domov v zoologické zahradě Batu Secret Zoo na indonéském ostrově Jáva. Potomci úspěšného
libereckého chovu tak po Evropě a USA nyní obohatí populaci takinů čínských i na asijském kontinentu.
Nákladní auto s transportními bednami s oběma jedinci opustilo brány Zoo Liberec v 08.00 a zamířilo rovnou na letiště Václava Havla, kde budou takini naloženi do letadla společnosti Qatar Airways. Po mezipřistání v Dauhá by měli dorazit 18. března v brzkých ranních hodinách do indonéské Jakarty, kde už na ně bude čekat lokální transportní společnost a převeze je rovnou do jejich zbrusu nového
výběhu v zoologické zahradě Batu Secret na východě Jávy.
„Důvodem tohoto komplikovaného transportu je především založení nového chovu a navázání spolupráce se zoologickou zahradou na asijském kontinentu. Pro Batu Secret Zoo je velká šance, že se tamním zoologům podaří získat do chovu i další nepříbuzné jedince tohoto ohroženého druhu z Číny nebo Japonska, což se evropským zoologickým zahradám z veterinárních a administrativních důvodů dlouhodobě nedaří. Případní odchovaní jedinci by pak mohli být převezeni k nám a pomoci výrazně navýšit genetickou variabilitu populace tohoto druhu v evropských zoologických zahradách, protože všem takinům zlatým v Evropě koluje v žilách krev původního libereckého páru, “ vysvětluje důvody transportu zoolog Luboš Melichar.
„Jsem přesvědčen, že naši takini dostanou v Indonésii výbornou péči, protože Batu Secret Zoo je moderní zoologická zahrada, která splňuje veškeré evropské standardy a normy na chov ohrožených druhů zvířat a v jejím týmu pracuje i mnoho světových odborníků,“ dodává ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

Zoo Liberec chová takiny čínské od roku 2002, kdy z čínské zoologické zahrady v Pekingu připutoval výměnou za nosorožce indického chovný pár. Jednalo se o jediné exempláře tohoto zvířete na světě mimo Asii. V roce 2004 se v Liberci podařilo odchovat první mládě. Dlouhou dobu byla Zoo Liberec jediným chovatelem takinů čínských na starém kontinentě. Díky mnoha úspěšným odchovům a stále se rozrůstajícímu stádu nakonec odchované jedince propůjčila i dalším zoologickým zahradám v Evropě a v současné době jsou takini čínští k vidění i v Chomutově, Praze, Bojnicích, Berlíně či Wroclawi. V roce 2018 odcestovala dvě mláďata takina čínského z Liberce také do Zoo Dan Diego v USA.

Do záchovného programu a koordinovaného chovu takinů je aktuálně zapojeno dvanáctzoologických zahrad z celého světa a Zoo Liberec vede jejich plemennou knihu a tento chov koordinuje.

Tagy