weby pro nejsevernější čechy

Liberecká ZOO přišla už o 17 milionů korun. Díky podpoře veřejnosti stále žije

Dnes, ve středu 24. března, je to dvěstěprvní den, kdy je Zoologická zahrada Liberec pro veřejnost uzavřena. Díky tomu přišla již o 17 milionů korun. Jen od počátku roku hlásí finanční ztráty ve výši 4 miliony a každý den se propad z příjmů prohlubuje. Finanční krizi ji pomáhá zvládnout i veřejnost, jejíž zájem o podporu stále roste. Z tohoto důvodu zahrada ode dneška otvírá prostory vstupní haly, kam může veřejnost nově nosit i materiální dary.
Po nedávném zveřejnění kritické finanční situace, které aktuálně musí české zoologické zahrady čelit, se na Zoo Liberec stále více obrací veřejnost s nabídkou pomoci. Možností, jak lze zahradu podpořit, je celá řada. Od zaslání libovolné finanční částky na bankovní účet, přes finanční podporu chovu vybraného druhu zvířete, nákupu vstupenek do zoo, pořízení suvenýrů z e-shopu liberecké zahrady, až nově po poskytnutí krmiva a materiálu na výrobu enrichmentu pro chovaná zvířata. Pro tyto účely Zoo Liberec ode dneška otvírá prostory vstupní haly, kam může veřejnost své materiální dary nosit.
Hala bude až do odvolání otevřena každý den včetně víkendů, a to v čase od 09.00 do 17.00.

Mezi komodity, které od veřejnosti s vděkem přijmeme, patří čerstvé i sušené ovoce, zelenina, ořechy, neslazené dětské přesnídávky a větve břízy, vrby jívy, jilmu, lísky, jeřábu nebo bambusu na okus. Naopak luštěniny, vločky a rýži dočasně nepřijímáme,“ upřesňuje výživářka a zooložka Petra Bolechová. „K výrobě enrichmentových prvků a obohacení výběhů a ubikací bychom využili domečky pro hlodavce, proutěné košíky všech velikostí, čisté sudy a barely z tvrdého plastu, basketbalové míče, horolezecká lana a karabiny,“ dodává Bolechová.
Hlavní a nejcennější pomocí v době téměř úplného výpadku příjmů ale i nadále zůstává finanční podpora. Zájemci mohou například zaslat libovolnou finanční částku na bankovní účet s číslem 8020612/0800, podpořit chov vybraného druhu zvířete částkou od 500 Kč za rok nebo nakoupit vstupenky, které mají nově prodlouženou platnost až do května následujícího roku.
Velice si vážím té obrovské vlny podpory, které se nám od veřejnosti a našich partnerů dostává. Jen za poslední 3 měsíce evidujeme 387 nových podporovatelů chovu a ještě více drobných dárců a e- shopových objednávek. Jménem všech zaměstnanců i obyvatel Zoo Liberec za všechnu pomoc upřímně mnohokrát děkuji,“ říká ředitel David Nejedlo.

Tagy