weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Na Stráži hlídkuje nad Sloupem v Čechách

Součástí Sloupského vyhlídkového okruhu, který přibližuje zajímavá místa ve Sloupu v Čechách a okolí, je rozhledna postavená podle návrhu Petra Lišky v letech 2010-2011 na vrchu Stráž v nadmořské výšce 354 metrů. Tvoří ji 33 metrů vysoký tubus mobilního operátora z roku 2011 s vnějším vinutým kovovým schodištěm.
Stojí na místě původně dřevěné turistické chaty Wachsteinbaude, která byla až do roku 1990 využívaná jako podnikové rekreační středisko Na stráži. Na přelomu let 1999 a 2000 shořela.
Projekt mobilního operátora počítal původně se stavbou penzionu a 40 metrů vysokého vysílače. Narazil ovšem na nesouhlas místních obyvatel a byl přepracován na telekomunikační převaděč s anténní soustavou, která zároveň slouží jako plošina pro pozorování okolí. Ocelový tubus je celý obložen smrkovými prkny, takže v okolní krajině působí přirozeně.
„Nově vznikající rozhledny byly a jsou často nosiči mobilních vysílačů. Je jenom dobře, když obec, na jejímž katastru má takový vysílač stát, trvá na zajímavém architektonickém řešení, které umožní jeho další využití coby rozhledny,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Příznačný název Na Stráži vystihuje, jaký výhled do širokého okolí odmění každého, kdo zdolá schody a vystoupá až na vrchol. Z temene skalního ostrohu je vidět sloupské údolí se skalní poustevnou a souvislé pásmo zalesněných kopců Lužických hor na západním a severním obzoru. Nejnápadnější z nich je kuželový Klíč, ale je patrná i vzdálenější Luž,
Jezevčí vrch nebo Hvozd. Jižně se tyčí čedičový kopec Špičák u České Lípy. V lese na jihozápadním úpatí je sloupské lesní divadlo.
Na rozhlednu se lze vypravit autem i pěšky – po červené turistické značce, která je součástí vyhlídkového okruhu a vede od silnice pod hradem. Lesní cesta, odbočka ze silnice na Svojkov, zavede k vyhlídce také.

Tagy