weby pro nejsevernější čechy

Repliky historického skla ze Svojkova znají v Evropě i Americe

Věrné kopie historického skla převážně z období od raného středověku až po baroko produkuje Sklárna Svojkov, která leží na půli cesty mezi skalním hradem ve Sloupu v Čechách a státním zámkem Zákupy v Křišťálovém údolí. Produkci se zde věnují otec a syn Haidlovi.
Podklady pro výrobu replik nacházejí v historických pramenech, dobových reprodukcích a výtvarných rekonstrukcích v odborných publikacích, tvoří však i podle originálních předmětů z českých i zahraničních muzeí a archeologických pracovišť.
„Skleničky, půllitry a jiné výrobky z této sklárny jsou vždy dárkem, který je svým způsobem jiný. Okamžitě upoutají pozornost a obdiv. Kdo hledá dárek, popřípadě si chce i sám pro sebe pořídit něco, co hned tak někdo nemá, jistě si vybere právě ve svojkovské sklárně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého
kraje.
Výrobky ze Svojkova jsou v prodeji na několika místech v České republice i v řadě zahraničních zemí, kupříkladu po celé Skandinávii, v Německu, Dánsku, Belgii, Holandsku, Francii, Itálii, Anglii i Americe. Všude tam se toto sklo používá k denním i slavnostním příležitostem.
Při prohlídce Sklárny Svojkov lze také navštívit malou galerii již zhotovených replik a získat informace o nalezených a zmapovaných nalezištích středověkých sklářských hutí z oblasti Lužických hor a Českosaského Švýcarska.

Tagy