weby pro nejsevernější čechy

Turnovskému náměstí vévodí novorenesanční spořitelna

Nejhonosnější budovy na náměstích bývají zpravidla sídly radnic. V Turnově je tomu ale jinak. Monumentální stavba, která vévodí tamnímu náměstí Českého ráje, je bankovním domem – od jejího postavení až do současnosti v ní sídlí spořitelna.

„Budovu turnovské spořitelny skutečně není možné přehlédnout. Jedná se o tak zásadní dominantu turnovského náměstí, že by byla škoda ji minout a nezjistit si o ní bližší informace,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Základní kámen k novorenesanční budově městské spořitelny byl položen v srpnu roku 1906. Investorem se stala samozřejmě turnovská spořitelna, která už v roce 1903 vykoupila původní historický dům, zájezdní hostinec U Zlatého orla, patřící rodině Votrubcově. Z tohoto zbouraného barokního domu se zachovala jen výklenková plastika sv. Floriána, patrona hasičů, dnes umístěná ve sbírkách muzea.

Novou budovu projektoval architekt Jan Heindl, známý mimochodem právě jako autor řady českých radnic. Stavbu provedla firma Beránek a Čáp z Vršovic. Výrazná moderní budova zcela změnila dosavadní proporční a dispoziční měřítko náměstí a v době svého vzniku vyvolala řadu diskusí.

Dnes si bez ní turnovské náměstí už nelze představit. Pozornost vzbuzuje především fresková výzdoba průčelí, vypovídající o kamenářské tradici města. Autorem fresek byl ve své době velmi populární malíř Láďa Novák. Pamětní desky umístěné ve vchodu budovy připomínají zakladatele spořitelny a oběti květnových událostí roku 1945.

Tagy