weby pro nejsevernější čechy

Máchův kraj – krajem písku a borovic na kole, pěšky i na motorce

Máchův kraj nejsou jen Máchovo jezero a Bezděz. Marketingová strategie této turistické destinace cílí na široké vrstvy turistů a láká na nabídku cyklovýletů, pěších výletů, ubytovacích a stravovacích zařízení v tomto kraji.

V tomto jedinečném regionu, proslulém typickým spojením borovic a písku, se může zdát, že se zde zastavil čas. Máchův kraj se ovšem od dob dovolených s rodiči ve firemních chatkách, či našlapaných kempech změnil a mění se dál.

„Jedná se o jednu z nejmladších turistických destinací Libereckého kraje, ovšem s velkým potenciálem. Jak již bylo řečeno, rodinné dovolené si tu pamatuje řada lidí a se zlepšováním a rozšiřováním nabídky je tu i daleko větší možnost hostit návštěvníky ze zahraničí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Do Máchova kraje míří většina turistů za cyklistikou a aktivní dovolenou u vody – a to nejen u Máchova jezera či Hradčanských rybníků, ale i městských přírodních koupališť. Nezapomenutelným zážitkem je splutí klikaté říčky Ploučnice s romantickými zákoutími. Velké oblibě se těší cyklistika pro svůj nenáročný rovinatý terén. Zážitkové cyklotrasy vedou Kokořínskými údolíčky, Hradčanskými roklemi, ale také bývalým vojenským prostorem Ralsko, který tvoří plochu Národního geoparku Ralsko.

Zajímavé zážitky skýtá také geoturistika. Máchův kraj jako první v republice nabídne prostřednictvím profesionálních průvodců zážitkové exkurze po národním geoparku. Také se představí jako místo zasvěcené historii a umění a region bohatý na řemesla, ukázky lidové architektury a regionální produkty.

Opomíjenou cílovou skupinou jsou motorkáři. Mohou kroužit kokořínskými serpentýnami, dubskými vracečkami, nebo se kochat na rovinkách vedoucích borovými lesy, klikatých okresních cestách nebo okruzích kolem rybníků, hradů a zřícenin. Mohou využít služeb řady bister a autokempů.

Cestovní ruch utrpěl kvůli koronavirové pandemii značné ztráty, proto chce Máchův kraj podpořit provozovatele služeb. Jednou z nich je Gastromapa Karla Hynka, která poradí, kde se dobře najíst. Tipy na gastronomické nebe na zemi jsou i v nových turistických novinách, které jsou od června k dispozici online či na každém informačním centru v Máchově kraji.

Tagy