weby pro nejsevernější čechy

S komínem na Brandlu se rozloučily stovky lidí

Ještě předtím, než půjde ikona jabloneckého teplárenství k zemi, mohla se s komínem na Brandlu rozloučit veřejnost. Až do zbourání jej odteď zdobí obří graffiti znázorňující oheň i návrat komínu přírodě a také několik set pestrobarevných otisků dlaní jabloneckých dětí i dospělých. Odpolední happening pod komínem tak proměnil Brandl v dočasnou uměleckou galerii. Samotný odstřel 162 m vysokého komínu proběhne během podzimu.

Na zanechání svého otisku na komíně se chvílemi stála fronta, celkem se akce Good Bye komín zúčastnilo na pět stovek návštěvníků, kteří během odpoledne shlédli také dvě science show liberecké iQLANDIE, jak jinak, než tematicky zaměřené na teplo a tepelnou energii. Děti si pak jednotlivé pokusy vyzkoušely i na speciálních workshopech. Příchozí nebyli ošizeni ani o horolezecké zážitky. Na komín se z bezpečnostních důvodů lézt nedá, ale celé odpoledne byla veřejnosti k dispozici Lezecká aréna Makak se svými instruktory.
O adrenalinovou show se pak během odpoledne postarali psovodi Vězeňské služby Rýnovice. Se svými svěřenci převedli nejenom hledání drog, ale také zadržení nebezpečné osoby, včetně zásahů,
kdy pes musel proskočit hořícím oknem. Děti i dospělí se tu pak také učili zachraňovat životy. O instruktáž, ale i realistické maskování zranění se postaralo Dobrovolnické centrum Červený trpaslík.
Příroda si bere své území zpět – graffiti vysoké 26 metrů Kotel plný ohně, duchové, kteří prolézají děravým komínem nebo kusy potrubí, to jsou některé motivy z obřího graffiti, které na komíně vytvořili Ondřej Beneš a Jiří Hořavka z jabloneckého studia STROY. „Byla to pro nás výzva a zároveň velká příležitost. Motiv jsme měli v hlavě víceméně hned, samotná realizace nám pak zabrala čtyři dny,“ popisuje Ondřej Beneš.
Komín půjde k zemi během podzimu
Samotný odstřel komínu se uskuteční v průběhu podzimu za přísných bezpečnostních opatření.
Přesný termín zatím není stanoven, čeká se na vyřízení všech potřebných povolení.

Tagy