weby pro nejsevernější čechy

Krajskou metropoli obsadí desítky flašinetářů z Čech i ciziny

Přibližně tři desítky flašinetářů z šesti zemí světa se sjedou do Liberce. Krajská metropole hostí ve dnech 11. a 12. srpna již dvanáctý ročník mezinárodního festivalu Liberecký flašinetář. Krom domácích účastníků dorazí také flašinetáři ze Slovenska, Německa, Polska a Švýcarska.
„Dvanáct let festivalu je skutečně úctyhodné číslo. I v loňském pandemickém roce se podařilo festival uskutečnit a přijeli i zahraniční hosté. Děkuji organizátorům za tento tematicky výjimečný počin,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Slavnostní přivítání všech flašinetářů se uskuteční 11. srpna od 16 hodin před libereckou radnicí, kde zazní všechny nástroje. Od 19 hodin pak následuje koncert v kostele Nalezení svatého Kříže.

Ve čtvrtek 12. srpna pak bude možno se od 9 do 17 hodin zaposlouchat do libých tónů flašinetů v centru Liberce; program festivalu ukončí závěrečný koncert od 17.30 v Oblastní galerii Lázně.
V rámci setkání flašinetářů nebude chybět ani doprovodný program, a to v podobě hry velkého pouťového flašinetu nebo jízdy starých jízdních kol. Rovněž bude možno zaposlouchat se do kramářských písní v podání Markéty Ježkové a Jarmily Enochové.

Tagy