weby pro nejsevernější čechy

Vlakem do Zákup za barokem, karnevalovými maskami i koupáním

Výhodou prázdnin je, že lze podnikat řadu výletů, na které se jindy v průběhu roku nedostává čas. Koho nebaví se vozit autem nebo autobusem, může využít několik tipů na výlety vlakem. Jednou z takových výprav je jízda, která začíná v České Lípě a zamíří do Zákup.
Cesta vlakem bude trvat jenom 10 minut. Ze zákupské vlakové zastávky vede trasa výletu přímo ke kostelu sv. Fabiána a Šebestiána. Kostel byl stavěn pod patronátem Zdislava Berky z Dubé v letech 1550 až1562. Roku 1863 byl přestavěn do nynější neogotické podoby. Okolo něj se rozkládá hřbitov s kaplí a ohradní zdí s cennými barokními náhrobníky.
Na zákupském náměstí sídlí pozoruhodné Eduard Held muzeum, zaměřené na karnevalové zboží. V jediné expozici svého druhu v Česku jsou navíc k mání polotovary masek, které si každý může vyzdobit podle svého vkusu. Pro děti tu mají připravené kreativní dílny.
„Samozřejmě nelze minout zákupský zámek, který čeká obnova cenného hospodářského dvora, a věřím, že v budoucnu také zahrady s jejími mimořádnými vodními prvky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
V horkých letních dnech se přímo nabízí možnost smočit se ve vodě. Jako koupaliště v Zákupech slouží Velký zákupský rybník, který leží na okraji města při výpadovce na Mimoň.
Zhruba 300 metrů od něj je železniční zastávka Božíkov na trati Česká Lípa – Liberec. Mezi atrakce koupaliště patří 9 metrů vysoký a 95 metrů dlouhý tobogan. Ležet je možné na písečné pláži i na trávníku, na slunci i ve stínu stromů. K dispozici je též hřiště na plážový volejbal.

Tagy