weby pro nejsevernější čechy

Vydejte se vlakem na Harrachovskou naučnou stezku

Další výlet, tentokrát určený zejména rodinám s dětmi, vede po kolejích z Liberce do Harrachova. Cesta trvá přes hodinu. V Harrachově pak čeká krásná přírodní podívaná v podobě Harrachovské naučné stezky.

„Pro každé dítě je jízda vlakem zážitek. Určitě platí, že i cesta je cíl. A když na tu cestu navazuje i dál zajímavý program, bude takový výlet stát za to,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Harrachovská stezka měří zhruba jeden kilometr a je na ní 10 informačních stojanů. Každý z nich přináší zajímavosti přímo z Harrachova anebo Krkonoš. Návštěvníkům přibližují historii Harrachova – dozvědí se tak například, kdy byl postaven první skokanský můstek, že městečko bylo známým lázeňským střediskem anebo kam až sahá historie rodu Harrachů – tato část je zaměřena především na Jana Nepomuka Františka Harracha. Dále získají informace o historii lyžování, zejména o datu 1892, kdy hrabě Jan Harrach přivezl z Norska pro své lesní dělníky na jilemnické panství první lyže. Texty na informačních tabulích jsou v jazyce českém, německém a anglickém. První zastavení je u vjezdu do areálu bývalého SOUL a poslední je na cestě vedoucí k ČOV. I když je stezka krátká, bude trvat minimálně dvě hodiny, děti pak zaručeně zabaví.

Výlet lze zakončit třeba na bobové dráze Happy World, na okraji Anenského údolí. Bobová dráha v Harrachově je spolu s dopravním zařízením zhruba kilometr dlouhá, při osmatřicetimetrovém převýšení, průměrném sklonu 6 % a maximálním sklonu 12 %. Má 17 zatáček a dvě atraktivní nadzemní křížení. Pro možnost večerních jízd jsou vlek i dráha osvětleny. Nerezové koryto dráhy a vleku je jako první v České republice v celé délce vyhřívané.

Tagy