weby pro nejsevernější čechy

Od Harrachů po Lesy České republiky. Krkonošskou historii přiblíží naučná stezka U Mlejna

Do Krkonoš pod vrch Bransko k Martinickému mlýnu a do jeho okolí zavádí okružní naučná lesnická stezka U Mlejna. Prostřednictvím zastávek s informačními tabulemi navíc představí vývoj zdejších lesů a roli jejich majitelů a správců od dob hraběte Harrachav 17. století až po podnik Lesy České republiky, který je spravuje od roku 1992.

„Harrachové měli na území našeho kraje, a samozřejmě i pro celou naši zemi, velkou zásluhu v mnoha oblastech. Od lesnictví, sklářství, rozvoj železnice, až po velkou podporu kultury. Je velmi zajímavé poznat historii jedné z těchto oblastí a sledovat další vývoj,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cesta začíná v blízkosti železničního přejezdu na konci obce, u roubené budovy bývalého Martinického mlýna, kde lze na malém parkovišti odstavit svůj vůz. Kdo přijede vlakem, tomu se trasa prodlouží asi o dva kilometry cestou z nádraží.

Stezka obsahuje sedm zastávek – Martinický mlýn, Obnova Martinických rybníků, Historický vývoj lesa, Na Bubně, Přirozená obnova lesa, Slané bahno a Les mnoha tváří.

Tagy