weby pro nejsevernější čechy

Druhá premiéra jubilejní sezóny Činoherního studia proběhne v rámci festivalu KULT

Konverzačka, thriller nebo detektivka? Další velký návrat v padesáté sezóně patří Romanu Zachovi v druhé letošní premiéře Činoherního studia, kterou bude inscenace Americký bizon současného amerického dramatika Davida Mameta. Hru pro ústecké jeviště režijně nastudoval David Šiktanc, umělecký šéf Činoherního studia. Do hlavní role obsadil hostujícího herce Romana Zacha, jemuž sekundují členové hereckého souboru Činoherního studia Adam Ernest a Jan Plouhar.

Činoherní studio je teprve druhé české divadlo, jež Mametovu hru uvádí. Prvním byl pražský Činoherní klub, kde ji nejprve v překladu a režii Ondřeje Sokola uvedli v roce 2006, v novém nastudování a v odlišném obsazení pak o devět let později.
„Padesátá sezóna je mimo jiné platformou pro návrat někdejších členů Činoherního studia. V obsazení Amerického bizona proto, vedle Jana Plouhara a Adama Ernesta, najdeme také Romana Zacha, který byl v ústeckém angažmá v letech 1997–2002,“vysvětluje režisér David Šiktanc volbu hereckého obsazení. A dodává:„Do současné sezóny jsme hledali tituly, jež v sobě nesou motiv restartu. Trojice (ne)hrdinů Amerického bizona, kteří povstávají ze světa lokálních zlodějíčků a gangsterů, se právě o určitý restart pokouší, byť nejednoznačně a marně. Zároveň jsme chtěli pokračovat v dramaturgické linii, kterou v posledních letech vytyčily hry Martina McDonagha (Kráska z Leenane, Lebka z Connemary) a ve které pokračoval také Gieselmannův Pan Kolpert. Všichni tři (ne)hrdinové této hry v sobě mají něco chlapeckého, juvenilního. Zmíněná trojice touží po určitém restartu, jejich slovy po jackpotu, aby sami před sebou měli pocit, že za něco stojí. Ale za těmito motivacemi je obrovská osiřelost a díky zmiňované juvenilnosti i výrazná snivost.“ přibližuje Mametův text a jeho ústřední motiv David Šiktanc.

Na inscenaci s režisérem Davidem Šiktancem úzce spolupracoval Karel F. Tománek, někdejší kmenový dramaturg Činoherního studia, v současnosti děkan DAMU. Oba dva jsou autory aktuální dramatizace. Na scéně a kostýmech pracovala výtvarnice Juliána Kvíčalová. Autory scénické hudby jsou La Petite Sonja a Hank J. Manchini z kapely Kill The Dandies!

David Mamet: Americký bizon
Jedno místo, jeden den a jedna noc a tři protagonisté napínavého psychothrilleru – to je dnes už
ikonická divadelní hra amerického dramatika Davida Mameta, která se v originále jmenuje American
Buffalo.
2. premiéra 50. sezóny Činoherního studia
Premiéra: 15. 10. v 19.00 v Činoherním studiu
Reprízy: 17. a 21. 10. v Činoherním studiu

Inscenační tým:
Režie: David Šitanc
Dramaturgie: Karel F. Tománek
Překlad: Ondřej Sokol
Výprava: Juliána Kvíčalová
Hudba: La Petite Sonja a Hank J. Manchini
Hrají:
Don Dubrow: Roman Zach j.h.
Walter Cole zvaný Tech: Jan Plouhar
Bob: Adam Ernest

(zdroj tisková zpráva ČS)

 

Tagy