weby pro nejsevernější čechy

Safírový potok, Rašeliniště Jizery i Bukovec: na vozíčku na Jizerku

Pozoruhodnou středně dlouhou trasu, na niž mohou bez obav vyrazit i vozíčkáři, přináší výlet samotným lůnem Jizerských hor k osadě Jizerka s Panským domem a dominantou Jizerských hor, Bukovec. Nástupním místem je rozcestí Smědava.
„Sníh je na spadnutí a možná tak je poslední příležitost využít několik dnů k horskému výletu i pro hendikepované výletníky na vozíčku. Pokud vyrazí na doporučenou trasu, bude to pohodlná rovinatá cesta,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou
péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Ze Smědavy se k Jizerce, která leží v nadmořské výšce 861 metr a stala se mimo jiné součástí českého filmu Zapomenuté světlo, se jede po takzvané Promenádní cestě.
O Jizerce, jež se rozkládá v severovýchodních Jizerských horách, jsou první zmínky již z 16. století. V polovině 19. století tam byly založeny dvě sklářské huti, z nichž jedna slouží dodnes. Nedaleko se nachází přírodní rezervace Rašeliniště Jizery, kterou UNESCO zařadilo do sítě nejvýznačnějších evropských rezervací zajímavý je též Safírový potok, který byl v minulosti známým nalezištěm drahokamů – safírů, rubínů a mnoha dalších. Nad osadou Jizerka se tyčí 1005 metrů vysoký ojedinělý čedičový kuželový vrch Bukovec.
K dalším lákadlům nejvýše položené osady bezesporu patří Muzeum Jizerských hor, v jehož expozicích se nalézá vše o zdejší přírodě, ale i o samotné historii Jizerských hor, o sklářství, nalezištích drahokamů a polodrahokamů a podobně.
Osobitost osady Jizerka podtrhují zbytky opevnění z druhé světové války, chráněná květena v kombinaci s meandry Safírového potoka nebo fotogenický pohled k hoře Bukovci.

Tagy