weby pro nejsevernější čechy

Zámek v Mimoni už nestojí. Zbyl po něm ale malebný park s rybníkem

Smutný osud potkal zámek, který stával od roku 1570 v Mimoni. Po úpadku v poválečných letech byl v roce 1985 odstřelen. Ve městě po něm však zbyl zámecký park, který byl původně bažantnicí. Do nynější podoby jej upravil ve druhé polovině 18.století František de Paulo Hartig.
„Zámecké parky bývají vynikajícími ukázkami zahradnického umění. Často se jedná o zelené oázy, které slouží místním i návštěvníkům pro vycházky, pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí, ale i jako zajímavé turistické cíle,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Jeho pojetí inspiroval volný přírodní styl anglických parků. Nabízel romantická zákoutí s altánky, můstky a rybníkem, který prošel v roce 2019 rekonstrukcí. Dochoval se pomník římského básníka Quinta Horatia Flacca se zřetelnými empírovými znaky. Nechybí kopie léčivého pramene Géronstère v belgických lázní Spa z roku 1785 jako vzpomínka na tamní léčebné pobyty hraběte Hartiga; tento rod vlastnil mimoňský zámek do roku 1945.
V blízkosti severní vstupní brány stojí na soutoku Panenského potoka a Ploučnice Zámecký most. První zmínka o tehdy ještě dřevěném Lázeňském mostě je z roku 1620. Roku 1805 byl přestavěn na kamenný, pískovcový o délce 55 metrů s pěti vyzděnými pilíři a podle sousedního zámku přejmenován na Zámecký most. V minulosti byl několikrát opravován po povodních a v současné době je po celkové rekonstrukci. Most navazuje na Jubilejní císařskou alej, dnešní Vranovskou alej, vysázenou v roce 1898 na počest padesátého výročí panování císaře Franze Josefa.

Tagy