weby pro nejsevernější čechy

Nevlídno v Krkonoších rozptýlí výroba korálků i hledání pokladu

Výkyvy počasí s mnohdy nepředvídatelným střídáním milé a nevlídné tváře se vyznačují každé velehory, Krkonoše nevyjímaje. Krátké dešťové přepršky může rychle vystřídat modrá a slunečná obloha, leckdy se nebe zakaboní na celý den. I v takovém případě však nejvyšší české hory lákají na řadu zajímavých způsobů jak strávit volný čas.
„Nabídka je v našem kraji opravdu bohatá a zcela jistě uspokojí návštěvníky, které zajímají nejrůznější oblasti. Od tradiční výroby a řemesel až po životní prostředí. Řada programů je určena pro celou rodinu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou
péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Sklárna a minipivovar Novosad a syn v Harrachově poskytuje návštěvníkům mimořádný zážitek ze sklářské výroby, který je možno spojit s návštěvou muzea a obědem v restauraci.
První zmínka o sklářské huti v Harrachově je již z roku 1712. Kreativní dílna ve firmě Rautis v Poniklé zase zve na ukázku tradiční ruční výroby vánočních ozdob ze
skleněných perlí. V dílně si lze perličkové ozdoby vytvořit podle návodu nebo vlastní fantazie.
Dům Pod Jasanem v Trutnově uspokojí zájem o lidová řemesla, ruční práce a setkávání se při tvoření. V létě nabízí příjemný chládek při tvorbě, za deště program pro celou rodinu a v zimě hřejí v řemeslné dílně kamna.
Výtvarná dílna  Bosorka  v Janských Lázních je určena dětem i dospělým, kteří si během její návštěvy mohou malovat nebo potisknout tričko, vyrobit šperky z korálku, vytvořit mozaikové zrcadlo či namalovat keramické hrnky.
KRTEK alias Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání sídlí v unikátním domě vedle administrativní budovy Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí. Pořádají tu pravidelné naučné a motivační programy pro děti i dospělé. Ekocentrum DOTEK v Horním Maršově je ideálním místem pro ty, kteří se chtějí něco nového dozvědět. V případě hezkého počasí lze vyrazit na tematické stezky nebo za pokladem na takzvanou hledačku. Turisty zabaví interaktivní expozice o přírodě uvnitř barokní fary.

Tagy