weby pro nejsevernější čechy

Naivní divadlo uvede novou inscenaci podle knižní předlohy norského spisovatele Josteina Gaardera

Do roku 2022 vstoupilo Naivní divadlo zkoušením nové inscenace Žabí zámek, jejíž premiéra se uskuteční v sobotu 12. února v 17:00 hodin. Divadelního zpracování stejnojmenné knihy norského spisovatele, filozofa a pedagoga Josteina Gaardera se v NDL ujala režisérka Markéta Sýkorová ve spolupráci s výtvarníky Janem Brejchou a Zuzanou Ševčíkovou. Snově pohádková výprava do království žab a mloků bude určena dětem nejmladšího školního věku.

V polovině února se liberečtí diváci mohou těšit na novou inscenaci Žabí zámek, kterou v Naivním divadle připravuje režisérka Markéta Sýkorová (v NDL například Adam a Eva, Čarovná rybí kostička, Bajaja aj.). Inspirovat se nechala stejnojmennou knihou z pera světově proslulého norského spisovatele pro děti a mládež Josteina Gaardera.

„Snově pohádkové dobrodružství malého Štěpána a skřítka Umpina je na první pohled fantaskní a napínavou výpravou do žabího království, ohrožovaného spiknutím zlotřilých mloků. Ale ve své druhé rovině, což je pro Gaardera typické, je také o hledání a nalézání odpovědí na zásadní životní otázky,“ vysvětluje Markéta Sýkorová.

Jedinečnost inscenace podtrhuje výprava, pod níž je podepsán scénograf, řezbář a malíř  Jan Brejcha a mladá talentovaná textilní designérka Zuzana Ševčíková, kteří s Naivním divadlem spolupracují poprvé. Oba výtvarníci při tvorbě scény, loutek a kostýmů vycházeli z tradice výroby dřevěných hraček a textilního průmyslu v Libereckém kraji. Kostýmní výprava je vytvořená zejména z autorských pletenin a tisků, jež doplňují jednoduché černé kalhoty či sukně. Pletené kostýmy přitom vznikly na domácím stroji připojeném k počítači, díky čemuž bylo možné na pletenině vytvořit grafický vzor. Tištěné kostýmy jsou vytvořené ručně pomocí termo sítotisku.

Zatímco premiéra pro veřejnost se uskuteční v sobotu 12. února v 17:00 hodin, nové představení začne Naivní divadlo Liberec hrát již ve čtvrtek 10. a v pátek 11. února v dopoledních časech pro žáky prvního stupně základních škol. Další repríza pro veřejnost je plánována na sobotu 26. února v 15:00 hodin.

Příloha TZ: 2x fotografie (autor Kamil Bělohlávek)

 

Tagy