weby pro nejsevernější čechy

Zima v Lužických horách láká na lyže, sklo i pivo

Neobjevený klenot pohraničí, který v sobě skrývá víc, než se zdá – to jsou Lužické hory.
Zdejší vrcholy, pod nimiž leží vísky plné hrázděných chalup, lákají řadu výletníků především v létě. Turistům však má tato oblast co nabídnout i uprostřed zimy.
Pokud nastanou ideální sněhové podmínky, promění se okolí Cvikova na běžkařský ráj.
V širokém okolí města se upravuje hned několik tratí, které zájemce pěknou provedou Lužickými horami.
Menší okruh o délce zhruba tři kilometry, který upoutá výhledy na vrchol Klíč i město Cvikov se nalézá na loukách pod Zeleným vrchem. Opravdovým nadšencům lze doporučit trasu vedoucí na Lužickou magistrálu. V cvikovské ulici K Rybníčku je výchozí místo pro stopu obkružující vrch Kamenitý, pokračující směrem na Milštejn až na rozcestí k Lužické magistrále.
„Mnoho milovníků běžek, ale i sjezdovek míří do Jizerských hor. Tam je ale v případě ideálního počasí doslova hlava na hlavě. Přitom stačí vyjet kousek dál a nabízí se zajímavé upravované a mnohem méně zatížené běžecké terény, právě třeba v Lužických horách,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Pro lyžařské nadšence je tu tip v podobě ski areálu Polevsko. Leží v nadmořské výšce 550 metrů nad mořem mezi vrchy Medvědím a Polevským. Vlek dopravuje lyžaře na dvě sjezdovky – 450 metrů modrou sjezdovku a 400 metrů červenou, které jsou od odpoledních hodin plně osvětleny. V areálu se nachází také malý provázkový vlek pro děti.
Zabavit se ale lze i jinak než zimními sporty. Po staletí patří k Lužickým horám sklářství.
Navštívit tak lze třeba Sklářské muzeum v Novém Boru, v jehož výstavních prostorách se nachází sklo v časovém rozmezí od období baroka až po současnost. Za prohlídku ale stojí i
Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově. Stálá expozice muzea zahrnuje vývoj rytého a broušeného skla od 17. století do současnosti. Část expozice je věnována i místní sklářské škole, nejstarší škole svého druhu v Evropě. Lužické hory jsou jako stvořené pro pěší výlety. Zimní období vyzývá k poznání jednoho z fenoménů – Pivní stezky, která propojila devět místních řemeslných pivovarů. Zavede i do vyhlášeného podniku Usedlost na Stodolci, který se pyšní svou kuchyní i speciálním pivem Stodolecký lišák. Nejeden fajnšmekr ocení speciál z Bornu v Novém Boru či z minipivovaru Helene v Kytlicích.
Pro další tipy, které nevynechat v Libereckém kraji je dobré sledovat na sociálních sítích odkaz @regionliberec a webové stránky www.liberecky-kraj.cz.

Tagy