weby pro nejsevernější čechy

Krkonošský výlet nabídne putování za řemesly a tradicemi

Po stopách tradic, krkonošských řemesel a za poznáním toho, jak se dříve žilo na horách i v podhůří Krkonoš lze vyrazit na výlet, kterým si lze zpestřit nejen prosluněné jarní dny.
Okruh za krkonošskými řemesly začíná na náměstí v Rokytnici nad Jizerou, odkud se nejdříve jde po žluté a červené turistické značce na vrchol kopce Stráž, zvaný někdy také Strážník. Z něj na město dohlíží čtyři patroni z erbu, symbolizující čtyři vesnice, které se v dávných časech spojily v město Rokytnice – Liška, Medvěd, Ovce a Horník – Hlídka na Stráži.
Trasa pokračuje po červené značce na náměstí do Jablonce nad Jizerou, dále po modré až na rozcestí Buřany, bus. Silnička nejdříve dovede k jedinečné památce lidové architektury a také historie mlynářství – Janatově mlýnu; jeho prohlídku je nutné si dopředu domluvit. Dále pak míří do Františkova, do Muzea a galerie Starý Kravín s expozicí připomínající dřívější život v Krkonoších.


„Život na horách nebyl rozhodně jednoduchý. Bylo to o celodenní práci všech, velmi skromné kuchyni, která využívala všechno, co rostlo během roku v okolí a na políčkách místních lidí. Kromě přírodních krás Krkonoš se v muzejních expozicích můžete seznámit právě i se způsobem života na horách,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Naučná stezka Dřevosochání lemovaná dřevěnými sochami a cyklostezka číslo 22 pak vedou zpátky do Rokytnice.

Tagy