weby pro nejsevernější čechy

Muzejní noc s Flaškou

V rámci celorepublikové akce Noc kostelů proběhl a v pátečním večeru Muzejní noc ústeckého muzea. Téměř veškerý program se točil kolem letošní největší a nejnavštěvovanější výstavy FLAŠKA .

Pro děti i dospělé byly připraveny aktivity převážně s flaškou v hlavní roli, kde bylo možnost ověřit si vlastní šikovnost za sladkou odměnu. V tvořivých dílničkách si pak mohli návštěvníci především vyzkoušet náročné gravírování a zdobení lahví nebo vytvořit pěknou grafiku s motivem lahví. Zájem byl rovněž o výrobu vlastní dřevěné hračky z připravených prvků.  Flaškové motivy byly součástí originálního airbrush tetování, které si z akce odnášeli téměř všichni návštěvníci.

Velmi zajímavé povídání o výrobě lahví si mohli zájemci vyslechnout od skutečných sklářů z firmy O-I Dubí.

O doprovodný hudební program se postaralo duo Flaškinet, které předvedlo čtyři půlhodinové sety složené ze známých populárních i klasických melodií a ukázalo, že má vedle bravurního umění hry na lahve i velmi rozsáhlý repertoár. Pro zájemce pak byly připraveny komentované prohlídky současnými výstavami v muzeu. Flaškou provázel kurátor Jakub Doležel, Našimi Němci Tomáš Okurka a výstavu o fotografu Gottsteinovi obstaral doprovodným slovem Vladimír Kaiser.

I přes velmi příjemné počasí a přívětivý večer si našlo cestu do muzejních prostor jen asi 250 návštěvníků, což je méně, než v minulých letech, a určitě méně, než by si tak pěkně připravená akce zasloužila. Což je ale problém všeobecný napříč celou republikou a různými akcemi. V každém případě všichni, kteří do ústeckého muzea dorazili, si večer krásně užili.

 

Tagy