weby pro nejsevernější čechy

Poslední premiérou jubilejní sezóny je adaptace románu Josefa Formánka Mluviti pravdu

Inscenaci Mluviti pravdu, dramatizaci stejnojmenného románu patrně nejslavnějšího ústeckého spisovatele současnosti Josefa Formánka v režii Filipa Nuckollse, představí ústecké Činoherní studio jako 7. premiéru 50. sezóny. Svého prvního uvedení se dočká v sobotu 18. června na domácím jevišti. Divadelní adaptace stejně jako kniha vypráví o neuvěřitelném životě Waldemara Solara. Autor Josef Formánek na základě skutečných rozhovorů jeho životní zkušenosti zpracoval v postavě Bernarda Marese, hlavního hrdiny generačního příběhu.

„Dramatizaci románu Mluviti pravdu připravil režisér Filip Nuckolls a v jisté groteskní nadsázce v ní podtrhl situace typické pro historické zvraty 20. století, s nimiž se hlavní hrdina během svého života střetává,“ přibližuje dramaturgyně inscenace Kateřina Součková a dodává: „Bernard Mares se ocitá uprostřed jakési politicko-společenské arény, kde s ním můžeme prožívat jeho jednotlivá – leckdy kontroverzní, leč o to více lidská – rozhodnutí. Ať už se jedná o příčiny jeho vstupu do SS, do Rudé armády či do KSČ, při dramatizaci Formánkova románu jsme se snažili především nahlédnout očima jednoho „malého“ člověka onu „velkou“ historii minulého století, která se výrazně dotkla i samotného Ústí nad Labem.“

Inscenace Mluviti pravdu završí jubilejní 50. sezónu, v jejímž průběhu docházelo k návratům výrazných osobností spojených s historií ústecké činohry. Umělecký šéf David Šiktanc angažmá režiséra Filipa Nuckollse na začátku sezóny vysvětlil: „Touto epopejí dvacátého století – minimálně tematicky – naváže Filip Nuckolls na své mimořádné ústecké inscenace Červený Nepomuk a 32 hodin mezi psem a vlkem. V Mluviti pravdu se velké dějiny střetávají s konkrétním osudem člověka, jenž zakotvil v Ústí nad Labem.“

„Základní princip, který jsme do scénické adaptace přenesli, jsou živé vstupy samotného autora, které v jakési metarovině otevírají prostor pro tematizaci pozice literárního vypravěče ve vztahu k divadelnímu dění. A především k prozkoumávání důvodů, proč a jakým způsobem máme potřebu vyprávět určité příběhy,“ odtajnila dramaturgyně Kateřina Součková skutečnost, že v hereckém obsazení najde divák i samotného autora, Josefa Formánka.

Vedle něj dostali v inscenaci prostor Petr Uhlík a Josef Kadeřábek, kteří hrají Bernarda Marese v různých letech. Režisér Filip Nuckolls do dalších rolí obsadil hostující Jelenu Juklovou, která byla v hereckém obsazení historicky první inscenace Činoherního studia, hostujícího Ctirada Götze a většinu členů hereckého souboru ústecké činohry doplněnou o další zaměstnnce divadla. Svérázná scénografie, jež využívá hloubky jeviště, je dílem Lukáše Kuchinky, který je společně s Ondřejem Švandrlíkem, autorem scénické hudby, roky spojený s uměleckou aktivitou ČS. Autorem kostýmů je výtvarník Jan C. Löbl, i ten dříve v ČS působil, např. u trilogie Jindřich VI. či u inscenace Zkrocení zlé ženy režiséra Filipa Nuckollse.

1. uvedení: sobota 18. 6. v 19.00
1. repríza: pondělí 20. 6. v 19.00
2. repríza: sobota 25. 6. v 19.00
Pražská premiéra: pondělí 26. 9. v 19.30 v divadle Komedie
Obsazení:
Petr Uhlík (Bernard)
Josef Kadeřábek j.h. (Mares)
Josef Formánek j.h. (Josef)
Klára Suchá (Sofie)
Marta Vítů (Anna, opatrovnice)
Jelena Juklová j.h.(Marie, přítelkyně)
Annette Nesvadbová (Dulcie, matka představená)
Lukáš Černoch (Ruda, kamarád)
Ctirad Götz j.h. (Oskar, SS-unterscharführer)
Jan Plouhar (Bukowski, oberleutnant)
Jaroslav Achab Haidler (Kühn, kazatel)
Yehor Kondtratyuk j.h. (Gilevič, poručík)
Martin Bílský j.h. (Voják)
Anežka Škrnová j.h. (Dívka 1)
Simona Pekařová (Dívka 2)

Režie: Filip Nuckolls
Dramaturgie: Kateřina Součková a Jiří A. Trnka
Scénografie: Lukáš Kuchinka
Kostýmy: Jan C. Löbl
Hudba: Ondřej Švandrlík
Asistentka režie: Hana Launerová
Pohybová spolupráce: Jan Veselý
Autor loutek: Míra Nebeský

(zdroj tisková zpráva ČS)

Tagy