weby pro nejsevernější čechy

Jarmil v Indii a v Litoměřicích

Součástí letošního litoměřického filmového festivalu (Fifeli) byla i výstava představující komiks Jarmil in India. Její autor Marek Rubec procestoval Indii dříve než hrdina její knihy, ale vsadil bych se, že některé příhody, které cestou zažil byly podobné těm Jarmilovým.

Marka Rubece s filmovým festivalem spojuje filmový, širokoúhlý formát i způsob vyprávění a s Litoměřicemi fakt, že tady prostě bydlí.

Barevné, hodně barevné a všeříkající obrázky mluví i bezeslov, stejně jako v časech, kdy byl film ještě němý, což je velice sympatické. Video, které je k vidění na youtube (a teď i tady) naznačuje, že kdyby z knihy vznikl film, musel by fungovat prostě skvěle.

Osobně bych v tomto kousku nehledal žádné vážnější sdělení, nevylučuji ovšem, že tam je, ale spíš spontánní radost z cestování a kreslení.

Na druhou stranu, každý ten obrázek je propracovaný do nejmenších detailů, prostě p i p l a č k a, a radost pohledět.

Zajímal jsem se, kde se vzalo jméno Jarmil, údajně to žádný hlubší význam nemá, ale je to jméno nepříliš užívané, zvláštní a starodávné.

My u nás na vsi ale měli v biografu promítače tohoto jména, takže jsem prostě zpátky v koně.

A ještě jedna informace: podle všeho se chystají další Jarmilova dobrodružství, takže je na co se těšit. Budeme moci cestovat z bezpečí naší knihovničky.

 

Tagy