weby pro nejsevernější čechy

Unikátní listina s první zmínkou o Liberci na radnici

Kopii unikátní listiny s první písemnou zmínkou o Liberci z roku 1352 mohou návštěvníci od čtvrtka zhlédnout v jedné z vitrín historické radnice.

Listina naše město uvádí jako Reychinberch v kontextu platby církevního desátku, který činil 2 groše. Dokument si rezort kultury a cestovního ruchu vypůjčil z Archívu Metropolitní kapituly, a to na pouhé čtyři měsíce.

„Že první písemná zmínka o Liberci pochází z roku 1352 a že tedy letos slavíme 670. výročí, asi řada lidí ví. Jsem si ale jist, že konkrétní listinu zatím vidělo jen nemnoho historiků, veřejnost nikoli. Samozřejmě neumíme dovézt originál, ale krátkodobé vystavení věrohodné kopie se nám nakonec zajistit podařilo,“ vysvětlil náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Listinu si budou moci Liberečané až do konce října prohlédnout ve druhém patře historické radnice ve vitríně s libereckými radnicemi. Naše – patrně velmi malá – osada byla tehdy součástí žitavského děkanátu a poplatek desátku se počítal na půlrok. Po ukončení výpůjční doby musí město kopii vrátit kapitulnímu archivu. „Najít slovo Reychinberch v takřka strojovém soupisu více než 50 dalších osad je ale docela slušný kvíz. Poradím jen, aby se zájemci zaměřili na pravý sloupec,“ dodal náměstek Ivan Langr.

Tagy