weby pro nejsevernější čechy

ART WEEK v libereckých lázních představí videoart Romana Štětiny

Do Oblastní galerie Liberec si v rámci festivalu ART WEEK LIBEREC zajisté najdou cestu milovníci starých filmů. Nejvýznamnější představitel současného videoartu, Roman Štětina, zde představí dílo On a jeho Schwester, upravenou veselohru s Vlastou Burianem On a jeho sestra z roku 1931. Dílo bude přístupné po celou dobu trvání festivalu, tj. do 16. 9. 2022, a to netradičně v prostorách Atria v přízemí galerie. Stejně jako minulý rok se festival propojuje se Dny evropského dědictví (EHD), které druhý zářijový víkend otevřou brány nejvýznamnějších libereckých a žitavských památek.

Autor je laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého a patří mezi nejvýznamnější představitele současného videoartu. Ve svých instalacích ukazuje, jak smyslová zkušenost může zmást dojem z toho, co člověk skutečně vidí. Pokud pracuje se zvukem, vychází většinou z prostředí, kde vzniká (jako například rozhlasové studio). U filmu zase sleduje historii tohoto média, různé kuriozity a atypické zacházení, vynucené / dané situací.
V Liberci představí úplně poprvé upravený snímek On a jeho sestra. Do populární veselohry z roku 1931 obsadili Karel Lamač a Martin Frič Anny Ondrákovou a hvězdu němých filmů a libereckého rodáka Vlastu Buriana. Muzikál o rozšafném listonošovi Jardovi Brabcovi byl natočen dvakrát. A to pravděpodobně čistě z komerčního důvodu, aby se dostal k širšímu publiku. Technologické omezení filmového průmyslu (neexistence dabingu) vyřešili jednoduše, natočili českou i německou verzi.

Dílo bude přístupné v běžné otevírací době galerie a účastníci festivalu jej tak budou moci zhlédnout mimo běžné návštěvnické okruhy galerie. Vstup do galerie je v sobotu 10. září 2002 a na prohlídku díla Romana Štětiny po celou dobu konání festivalu volný.
V sobotu 10. září 2022 se navíc v liberecké galerii při příležitosti EHD konají komentované prohlídky a výtvarný ateliér s cílem připomenout osobnost Heinricha von Liebiega, sběratele a mecenáše, jehož sbírka je základním kamenem sbírky OGL.
Po zásahu bleskovou povodní v pátek 26. srpna 2002 je dosud pro veřejnost nepřístupné druhé podzemní podlaží budovy Lázní. Z důvodu preventivní fumigace zasažených prostor proto bude v neděli 11. září 2022 a v úterý 13. září 2022 do 12.00 hod. Oblastní galerieLiberec pro veřejnost uzavřena.

 

Tagy