weby pro nejsevernější čechy

V botanické zahradě vykvetly mexická agáve i lilie z Karibiku

Až z dalekého mexického pohoří Sierra Madre pochází rostlina Agave striata, která právě nyní kvete v pavilonu F Botanické zahrady v Liberci. V pavilonu I zase lze obdivovat takzvanou pavoukovitou lilii čili Spider Lilly, jak tuto rostlinu z příbuzenstva bledulí a sněženek nazývají na Karibských ostrovech.
„Liberecká botanická zahrada nabízí v každém období roku mimořádný zážitek. A pokaždé je jiný. Proto doporučuji navštěvovat zahradu nejen jednou za rok či déle, ale právě několikrát ročně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Agave striata má úzké listy, podobné šedozeleným pletacím jehlám, které jsou tuhé a mohou se zabodnout do těla. Jako rostlina z vysokých tropických hor může krátkodobě v noci odolat teplotám do -12° C. Ve skleníku v botanické zahradě má květenství této rostliny výšku 2,5 metru.
Spider Lilly se latinsky nazývá Hymenocallis caribaea. Roste v Karibiku na pobřežích v písku a vyskytuje se i v lemu mangrovů neboli močálů a křivolesů na slanistých půdách v zóně přílivu.

Tagy