weby pro nejsevernější čechy

Leoš Janáček v Naivním divadle

V pátek 9. prosince v 19:30 hodin zve Naivní divadlo Liberec diváky na jedinečný pořad s názvem Leoš Janáček – Listy důvěrné, který představí posluchačům četbu vybraných milostných dopisů Leoše Janáčka Kamile Stösslové a nesmrtelnou hudbu z jeho klavírního díla.

Legendu českého herectví Petra Štěpánka jako stárnoucího Leoše Janáčka a klavíristku Terezii Fialovou jako skladatelovu mladistvou múzu Kamilu dělí podobný věkový rozdíl jako hlavní „protagonisty“. Co je však spojuje, je vášeň projevu, cítění fráze a pokora k textu.

Komponovaný pořad Listy důvěrné vykresluje platonický milostný vztah skladatele Leoše Janáčka ke Kamile Stösslové. O mnoho let mladší a vdaná paní Kamila se stala skladatelovou láskou a múzou na dlouhých jedenáct let. Janáček jí adresoval více než 700 dopisů a v období jejich vztahu napsal svá nejsilnější díla. Milostné vzplanutí se Janáčkovi stává osudným, když se nachladí při hledání zatoulaného Kamilina synka a nedlouho poté umírá na prudký zápal plic.

Dopisy mezi daty 1. 2. – 29. 6. 1928 popisují mimo jiné vznik slavného smyčcového kvartetu Listy důvěrné, podle něhož je toto nahlédnutí do Janáčkovy milostné korespondence pojmenováno.

Tagy