weby pro nejsevernější čechy

Náčelník Apačů objevuje a střeží Poklad na stříbrném Labi

„Příroda není místo, které bychom měli navštívit. Je to domov.“ Gary Snyder

„Tisíce let sloužím všemu živému. Pili jste mou vodu, lovili mé ryby…mými vodami jste plavili vory, náklady soli, kůží, medu a ovoce, uhlí a kamene…poháněla jsem vaše mlýny a hamry…malovali jste mé malebné údolí…koupali jste se v mých vodách a lili do nich splašky a jedy. Co pro vás vlastně znamenám?“

K veliké potěše všech ústeckých muzejníků se na čtvrteční vernisáži nejnovější výstavy sešlo nebývalé množství návštěvníků, které přivítal ředitel muzea Václav Houfek.

Výstava Poklad na stříbrném Labi je součástí stejnojmenného vzdělávacího projektu, který je realizován za podpory Norských fondů. Výstava a celý projekt si klade za cíl oslovit širokou veřejnost a vzdělávací instituce, zejména základní školy, ukázat bohatou polabskou přírodu, krásy okolí této významné řeky a labského údolí.

Jako průvodci celým vzdělávacím programem byly vybrány mýtické postavy spisovatele Karla Maye, jehož ústecký pobyt v Brné je především spjat se psaním příběhů o legendárním náčelníkovi Apačů a jeho příteli. Vinnetou a Old Shatterhand jsou také hlavními postavami pěti krátkých filmů, které se staly součástí výstavy i edukačního programu. Jejich světovou premiéru nachystalo muzeum na 3.února 2023 do kina Hraničář za účasti obou hlavních protagonistů, které hrají herci Jiří Maryško a Dan Dittrich.

K výstavě i vzdělávacímu programu byl vydán opravdu nádherně a nápaditě zpracovaný terénní deník Údolím stříbrného Labe aneb cestou necestou ústeckou divočinou, který hravou formou seznámí především děti s okolím a přírodou labského údolí. Rodiče pak mohou na základě těchto deníků naplánovat dětem krásné výlety a vycházky do bezprostředního okolí Ústí nad Labem.

(foto autor, video Darek Mouša)

 

Tagy