weby pro nejsevernější čechy

První premiérou nového roku bude cestovatelská komedie HanzelkaZikmund

Rádi cestujete, ale neumíte si ani zabalit? Nejste v tom sami.

Činoherní studio jako druhou premiéru 51. sezóny představí autorskou komedii HANZELKAZIKMUND (zde jsou lvi). Na míru Činoheráku ji napsali dramaturgyně Kateřina Součková a Adam Svozil, který se ujal i režie. Svého prvního uvedení se titul inspirovaný legendární cestovatelskou dvojicí dočká v pátek 27. ledna.

Nejlépe do děje diváka vpraví anotace inscenace, ve které stojí: komedie o těch, kteří by si přáli jezdit po světě jako legendární H+Z, ale zjišťují, že si sami nedokážou ani pořádně zabalit. Inscenace vychází z původních deníků, reportáží a dalších archivních materiálů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, k nimž se naši „cestovatelé“ pokoušejí najít cestu. Jsou přitom nuceni pohlédnout do tváře vlastní nedostatečnosti. A pokusit se ji překonat. Režisér Adam Svozil k tomu dodává: „V naší inscenaci objevujeme v Zikmundovi a Hanzelkovi ikony, ale i jistou nevinnost – pro někoho možná až naivitu – kterou my si nemůžeme dovolit. Když někam jedeme my, tak si uvědomujeme ekologickou stopu a uvědomujeme si, jaké důsledky mají naše cesty na původní obyvatele v těch zemích. Takže je to obecně nějaká meditace nad jejich nevinností, o kterou se přišlo v průběhu
20. století.“

V inscenaci HANZELKAZIKMUND (zde jsou lvi) se značně pracuje s hudebními nebo rozhlasovými principy, režisér Svozil to vysvětluje: „Je to hodně rozhlasové i tím, jak jsou koncipované ty texty. To je pro mě taková metoda tvorby textu, kterou jsem si vytvořil. V rozhlase mě hrozně baví, že jde dosáhnout nějaké přesnosti třeba při práci s kategoriemimluvy nebo struktury textu, přesností intonace, tempem a prolínáním s ostatními zvukovýmisložkami.“

Adam Svozil, který se již v Činoherním studiu v minulosti zapsal zdařilou adaptací románu Raye Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita, oslovil Annu Brotánkovou, scénografku tvořící jak na českých divadelních scénách (Švandovo divadlo, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Letí či Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích), tak i v Německu, aby pro inscenaci navrhla scénu a kostýmy. Autorem sounddesignu a scénické hudby je Ian Mikyska, hudební skladatel, divadelní režisér, básník a zakladatel Prague Quiet Music Collective. Ve své práci se pohybuje mezi Prahou, Londýnem a Berlínem a s oblibou se věnuje improvizaci a prolínání různých uměleckých žánrů.

V rolích bezejmenných cestovatelů, kteří hltají dobové zprávy v rozhlasovém éteru o dobrodružstvích Hanzelky a Zikmunda, vystupují Andrea Berecková, Klára Suchá, Petr Uhlík, Adam Ernest a alternující Jan Hušek s Lukášem Černochem.

Kateřina Součková a Adam Svozil: HANZELKAZIKMUND (zde jsou lvi)
2. premiéra 51. sezóny Činoherního studia
27. ledna, 29. ledna a 1. února 2023 v 19.00
pražská premiéra: čtvrtek 2. února v 19.30 v divadle Komedie
Režie: Adam Svozil
Dramaturgie: Kateřina Součková
Výprava: Anna Brotánková
Hudba: Ian Mikyska
WANNABE Cestovatel 1: Andrea Berecková
WANNABE Cestovatel 2: Klára Suchá
WANNABE Cestovatel 3: Petr Uhlík
WANNABE Cestovatel 4: Adam Ernest
WANNABE Cestovatel 5: Jan Hušek (alt.) a Lukáš Černoch (alt.)

(zdroj tisková zpráva Činoherního studia)

Tagy