weby pro nejsevernější čechy

Soutěž Karla Hubáčka vyzdvihuje klenoty architektury

To nejzajímavější v oblasti stavitelství, architektury a řemesla z celého regionu opět hledá devatenáctý ročník soutěže Karla Hubáčka – Stavba roku Libereckého kraje, jejímž cílem je vyzdvihovat úspěšné nebo zajímavé stavby a šikovné studenty, projektanty i architekty. Přihlašování se však pozvolna chýlí ke konci: posledním dnem, kde je možné zaslat elektronickou přihlášku do soutěže, je středa 22. února.
„I v aktuálně vyhlašovaném ročníku se těšíme na inovativní nápady architektů a stavitelů,“ říká Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Po covidové pauze se v loňském ročníku podařilo opět zaujmout i autory z řad studentů a objevily se velmi inspirativní projekty. A to je také jedním z cílů soutěže, pomoci budoucím architektům dát o sobě vědět a podpořit je v jejich práci. Nové výzvy přináší také aktuálně často skloňovaný enviromentální rozměr architektury. I v tomto ohledu v minulém ročníku porota ocenila zajímavé projekty.“
Loni v soutěži zvítězila rekonstrukce historické budovy bývalé fary spojená s novostavbou knihovny IGI ve Vratislavicích. Všechny zajímavé stavby a projekty z posledních ročníků najdou zájemci s podrobnostmi a fotografiemi na webu soutěže www.stavbaroku.lk.

Kdo zaujal odbornou porotu i veřejnost nejvíce, bude jasné v polovině května 2023.
Soutěž vyhlašuje Liberecký kraj společně s městy Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov a partnery: Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve stavebnictví, Český svaz stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictv a Technická univerzita v Liberci. Od roku 2019 nese soutěž jméno světoznámého architekta Karla Hubáčka, který je dodnes jediným českým architektem oceněným Mezinárodní unií architektů prestižní Perretovou cenou, a to za své nejznámější dílo – televizní vysílač na Ještědu.
Soutěžní kategorie:
1. CENA KARLA HUBÁČKA
Hlavní cena soutěže s připomenutím mimořádně významné osobnosti tohoto architekta oceněného světovými cenami, který se výrazně zapsal do dějin architektury, a to neje v Libereckém kraji. Cena se udílí za novostavby, rekonstrukce, bytové stavby a stavby občanské vybavenosti, průmyslové a technologické stavby či památkové objekty nebo brownfields.
2. CENA JUNIOR
Určena pro studenty středních, vyšších a vysokých škol se zaměřením na stavebnictví a architekturu, a to do 30 let věku autora. Cílem je podchytit zájem a ocenit talenty mladé, nastupující generace ve stavebnictví v Libereckém kraji.
3. CENA VEŘEJNOSTI
Udílí se na základě výsledku veřejného internetového hlasování na webu, které začne 14. března a potrvá do 30. dubna 2023.
Celé dění soutěže je možno také sledovat na facobookovém a instagramovém profilu s názvem Soutěž Karla Hubáčka. Organizací soutěže je pověřena ARR – Agentura regionálního rozvoje, s. r. o.

Tagy