weby pro nejsevernější čechy

V Zoo Liberec se narodila mláďata viskač

Skupina viskač (Lagostomus maximus) se rozrostla o tři čerstvé přírůstky. Krátce po sobě porodily obě chovné samice a trojice mláďat se má zatím čile k světu. Liberecká zoo si tak může poprvé dělat naději na odchov mláďat tohoto v zoologických zahradách jen vzácně chovaného druhu.
Přestože se matky o malé viskači pečlivě starají, úplně vyhráno ještě není a rozhodující budou
následující týdny.

V rámci českých a slovenských zoologických zahrad se jedná o naprosto raritní druh, který je k vidění pouze v Liberci.

Zoo Liberec začala s chovem viskač na podzim roku 2021, kdy přicestovali samec a tři samice zešvýcarského Curychu. Liberecká zahrada je aktuálně jedinou zoologickou zahradou v Česku a šestouzoo v Evropě (v rámci Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií EAZA), která tento druh chová.


„Reprodukce viskač v lidské péči má svá úskalí. Za běžných okolností je soužití dospělých jedincůbezproblémové, když ale některá ze samic porodí, samec se k mláďatům zpravidla chová velmi agresivně a může je poranit nebo i zabít. Samice proto musí mít k dispozici bezpečná útočiště, boudy imitující nory nebo části expozice, kam se za nimi samec díky výraznému rozdílu ve velikosti nedostane. Protože se v Liberci odchov tohoto druhu ještě nezdařil, rozhodli jsme se na radu kolegů z curyšské zoo po porodu první samice chovného samce oddělit úplně a přestěhovat ho do zázemí, aby měly čerstvé matky absolutní klid na svá mláďata,“ říká zooložka Dorota Gremlicová.
První ze samic porodila ve čtvrtek 23. 3. dvojčata, druhé samici se narodilo o tři dny později jedno mládě. Jejich pohlaví zatím není známé, protože chovatelé nechávají viskačám prostor a do odchovu nijak nezasahují. Mláďata se rodí dobře vyvinutá, osrstěná a s otevřenýma očima. Krátce po narození jsou schopná se samostatně pohybovat a následovat matku, od které pijí mléko přibližně dva měsíce, než zcela přejdou na pevnou stravu. „Ve volné přírodě mohou mladé samice zůstat v rodné kolonii i po dosažení pohlavní dospělosti, která nastává okolo 9 měsíců věku. Oproti nim mladí samci pohlavně
dospívají až v 15 měsících a rodnou kolonii zpravidla ihned opouští. V prostředí zoologické zahrady čeká viskačí mláďata obou pohlaví velmi pravděpodobně transport k jinému chovateli. Dostanou tak příležitost, aby se sama rozmnožila a posílila populaci viskač v evropských zoo,“ přibližuje Gremlicová.
Návštěvníci zoo mohou při troše štěstí viskačí skupinu i s mláďaty pozorovat průzorem do jejich vnitřní ubikace, která se nachází hned vedle expozice surikat.

Tagy