weby pro nejsevernější čechy

Ve znamení letní pohody: cyklovýlet provede Jizerskými horami

Žádné terénní nástrahy, ale vcelku poklidná jízda převážně po asfaltových či panelových cestách. To nabízí třicetikilometrový cyklistický výlet Jizerskými horami. Účastníkům ukáže známé i méně navštěvované kouty této oblasti a odmění výhledy do krajiny.
Převýšení činí 675 metrů, odhadovaný čas necelé tři hodiny.
První zastávka tohoto výletu je již brzy po startu – po vystoupání z Bedřichova na rozhlednu Královka, která kromě vyhlídky do okolí nabízí také možnost občerstvení v nově zrekonstruované restauraci.

Další trasa nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů – při jízdě po hrabětických loukách lze zhlédnout Tanvaldský Špičák a za ním kousek Krkonoš, po pravé ruce  je jako na dlani údolí, v němž leží Jablonec nad Nisou. Pohodlně a po asfaltu trasa míří až do Josefova Dolu, kde je další možnost občerstvení.
Následuje stoupání na Mariánskohorské boudy. Zájemci o historii si mohou udělat dvoukilometrovou zajížďku k Protržené přehradě, ostatní stoupají dál až k rašeliništi Na Čihadle, jehož návštěva za přibližně dvousetmetrovou zajížďku od křižovatky stojí.
Dál se pokračuje ve směru na Rozmezí a  Kristiánov . Z této bývalé sklářské osady zbyl sklářský hřbitov a bývalá Liščí bouda, kde je dnes letní občerstvení a expozice věnovaná historii místního sklářství.
Jízda pokračujte dál k Blatnému rybníku, odkud se po asfaltu dojede přímo do Bedřichova.
Kdo chce, může si dojet ještě na Novou Louku. Na ní se nalézá restaurace ve stylovém loveckém zámečku, takzvaná Šámalova chata; otevřen bývá i bufet. I odtud je to do Bedřichova velmi blízko, navíc po nové asfaltové silničce.

Tagy