weby pro nejsevernější čechy

Za týden začíná Kult!

26. ročník divadelního festivalu KULT svou kulturní nabídkou zpestří deset říjnových dní v Ústí nad Labem. Od 11. do 20. října se uskuteční na sedmi ústeckých nejen divadelních scénách. Festival nabídne více jak třicet kulturních událostí – od činohry, alternativního, loutkového divadla přes site-specific zahájení, audiowalk inscenaci až po koncerty, besedy a módní performance.
Letošním hlavním tématem festivalu je Energie. „Tím, že jsme vybrali téma Energie, chceme především otevřít diskuzi o prospěšných funkcích divadla a umění obecně, o jejich dopadech na kvalitu života, a také poukázat na to, jak velkou inspirací může divadlo pro člověka být. Energie propojuje dramaturgický výběr divadelních inscenací a je zároveň dominantním tématem doprovodného programu.“ přibližuje Lenka Havelková, ředitelka festivalu.
Festival letos exkluzivně zahájí Cirk La Putyka s #kulturunezastavis v ZOO Ústí nad Labem. Zahájení vzniká jako site-specific projekt v režii Víta Neznala s více než dvaceti umělci nejen z Prahy a Ústí nad Labem. Zahájení bude odrážet téma kultury jako ohroženého druhu a téma energie.
V průběhu festivalu se představí několik mimořádných divadelních počinů loňského roku a aktuálních premiér. Například v ústeckém Domě kultury bude uvedena inscenace režiséra Jiřího Havelky Vykouření od Divadla Husa na provázku. Ve Veřejném sále Hraničář se odehraje Crime od Meetfactory – autentické dokumentární svědectví dramatičky Asji Vološiny.
V premiérovém podání se pak například mohou diváci těšit na titul Krajina se sklady od Činoherního v režii Kláry Vosecké nebo na improvizované představení Jiřího Maryšky Divadla Demago.
Program festivalu nezapomíná ani na dětské diváky a divačky. Pro ně je vhodné například zahájení festivalu, loutková inscenace Ostrov Domov od autorky Katanari nebo pro nejmenší diváky a divačky od deseti měsíců do tří let inscenace Eyjú od Studia Damúza.
I v letošním roce pokračuje spolupráce s Fakultou umění a designu UJEP, konkrétně s Ateliérem oděvní tvorby a designu. V rámci festivalu budou probíhat malé módní performance pod taktovkou vedoucího ateliéru Jan C. Löbla a jeho studentů,

Tagy