weby pro nejsevernější čechy

Podzimní Lužické hory: sklo, vyhlídky, miniatury i středověký dvorec

Kam, kam, kam ještě vyrazit na podzim? Odpověď je jednoduchá: do Lužických hor.
Do krajiny Křišťálového údolí se staletou tradicí sklářství, perel a skleněné bižuterie. Do krajiny, která se pyšní řadou zajímavých míst, historických památek i krásných výhledů. Do krajiny, ke se s podzimem vysoko na obloze třepetají hejna ptáků a od polí vane vzduch ostrý jako břitva.

Do Křišťálového údolí spadají oblasti Novoborska a Kamenickošenovska, místa spojená s výrobou skla, lustrů a křišťálových zázraků, která lze obdivovat nejen ve sklárnách, ale i ve zdejších dvou sklářských muzeích. Sklářské muzeum v Novém Boru, které má 130 let i stoleté Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově ukazují největší skvosty této letité tradice umění a řemesla.
Sice už za hranicí Libereckého kraje, ale přesto stále v Lužických horách, leží město Česká Kamenice. Stojí za to si tam udělat výlet po žluté turistické trase do parku miniatur Vodní mlýnky a na skalní vyhlídky Ponorka, Tell-platte, Jehla, bratrské oltáře a lesní kapličku.
Zdatní a odvážní se mohou vydat na ferratu Uchem Jehly.
Nejvyšším vrcholem Lužických hor je Luž. Od roku 2020 se na něm vypíná nová rozhledna, postavená německou stranou. Na vrchol vedou dálkové turistické trasy Hřebenovka, Stezka Českem i Via Czechia. Nedaleko se nalézá zřícenina hradu  Milštejn,  který založili Berkové z Dubé již ve 14.století. Skalní brána, která tu na turisty čeká, je však dílem lidským, nikoliv přírodním.

foto: darek mouša

I podzimní město Chrastava má co nabídnout. V hrázděné budově nedaleko náměstí se nachází rodný dům malíře Josefa Führicha z roku 1802, v němž sídlí jeho muzeum. Odtamtud je to už jen pár kilometrů na Horní Vítkov, kde na vrcholu kopce Výhledy stojí dřevěná ptačí pozorovatelna a opodál replika středověkého velmožského dvorce z 12. století Curia Vítkov.

Tagy