weby pro nejsevernější čechy

Afrika, má krutá i něžná láska, nová výstava v liberecké Malé galerii

V pátek 9/2/2024 otevřel výstavu fotogragfií z cest do Afriky Karel Klinovský, plukovník ve výslužbě, libercký rodák, ale v posledních letech hlavně cestovatel.

Kurátorka výstavy Jitka Mrázková píše:

Cestovatel, s trochou nadsázky dobrodruh, tramp, vyznavač dlouhých trailů a adrenalinových sportů, amatérský fotograf, ale především milovník přírody a přežití v ní,obdivovatel českých a slovenských divokých orchidejí, a hlavně pak milovník Afriky s jejími lidmi, krajinou, zvířaty, kulturou, tradicemi. I v potápění, horolezectví, skákání padákem a v nekonečné samotě na amerických či slovenských trailech prý jen hledá jinou cestu k přírodě.

Do Afriky jezdí v posledních 25 letech velmi často, především do Botswany, Namibie a Zimbabwe, ale i do Tanzanie a Etiopie. Když se zeptáte, co ho právě na subsaharské Africe tak přitahuje, odkazuje s úsměvem na jakýsi citát od Hemingwaye, že kdo má rád lidi, přírodu a hlavně zvířata, neměl by do Afriky jezdit, neboť se tam už stále bude muset vracet. A v jeho případě to platí stonásobně. Přestože ho srdce táhne na spoustu míst po celém světě, rozhodování o konečné destinaci většinou končí právě na „černém kontinentu“. Některé lokality, především v panenské Botswaně a v deltě řeky Okavango, zná mnohem důvěrněji než většinu míst ve své domovské České republice a dokáže zde být zapáleným, trpělivým, důvěrným a velmi profesionálním průvodcem komukoliv, kdo se rozhodne jet do těchto míst právě s ním.

 V přírodě dokáže být velmi pozorným pozorovatelem s velikým citem pro situační detail. To ostatně dokazuje prezentovaný výběr fotografií. Záběry zvířat a krajin jsou z rozmanitých cest do Botswany a Namibie v posledních patnácti letech, fotografie lidí jsou z expedice na dolní tok řeky Omo v Etiopii.

Fotky vypadají báječně a výstava je otevřena do konce března 2024.

Tagy