weby pro nejsevernější čechy

Liberecký kraj poskytne turistickým oblastem miliony. Chce zlepšit nabídku pro návštěvníky

S pěti turistickými oblastmi spolupracuje v rámci rozvoje cestovního ruchu Liberecký kraj. Jsou jimi Český ráj, Jizerské hory, Krkonoše Lužické hory a Máchův kraj. Díky této spolupráci se rozvíjí cestovní ruch a zlepšuje se nabídka zajímavostí pro turisty.

V roce 2024 obdrží každá turistická oblast dvoumilionovou dotaci z rozpočtu Libereckého kraje. Její získání je však podmíněno plněním konkrétních aktivit v průběhu celého roku a také prokázáním splnění povinných výstupů. Od tohoto kroku si Liberecký kraj slibuje další rozvoj a profesionalizaci destinačních společností, které se starají o oblast cestovního ruchu.

Novinkou letošního roku je stanovení a plnění individuálních rozvojových aktivit všech destinací. „Uvědomujeme si, že je každá destinace jiná a má jiné potřeby, proto jsme přistoupili k tomu, že jim necháme i prostor na rozvoj v tom, co nejvíce potřebují,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Zatímco v Českém ráji se zaměří na optimalizaci turistického informačního systému, v Krkonoších se pustí do aktualizace strategického dokumentu potřebného k dalšímu rozvoji cestovního ruchu. „V Máchově kraji přišli v roce 2023 s produktem Karta hosta, a protože se jednalo o úspěšný produkt, chtějí v něm pokračovat,“ dodala Květa Vinklátová.

V Lužických horách stojí pro tento rok v popředí zpracování dalšího fenoménu regionu – podstávkového domu. Cílem je otevřít tyto objekty, typické pro tamní oblast návštěvníkům. „Co se týká Jizerských hor, tak zde si kladou za cíl rozvíjet partnerskou síť a představovat nejen centrální část Jizerek, ale zaměřit se i na městskou turistiku,“ doplnila Květa Vinklátová.

Tagy