weby pro nejsevernější čechy

Českolipská geologická výstava představí vznik Ještědského hřbetu

Vznik Ještědského hřbetu, dominanty Libereckého kraje, přibližujegeologická výstava v Síni Josefa Maštálka, jež je součástí Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Potrvá od 19. března do 26. května a k vidění na ní budoufotografie z různých míst, animované video o vzniku Ještědského hřbetu od České geologické služby či unikátní soubor achátů a ametystů.

Leckdo žije v představě, že toto pohoří vzniklo sopečnou činností, ale opak je pravdou. „Ještědský hřbet nebyl doposud komplexně geologicky popsán, toto území je geologicky hodně složité, o čemž hovoří již vrcholové partie tvořené šedo-bílými kvarcitovými skalami. Mocné geologické procesy jednotlivých orogenezí formovaly tuto oblast do takzvaného krystalinika, které je tvořeno prastarými zejména metamorfity,“ upřesnil geolog Petr Mužák, autor výstavy.

I když se zdá, že se jedná o výsostně odborné téma, zkušenosti nám říkají, že se lidé velice zajímají o svůj region ze všech možných úhlů pohledu. Jeho horské oblasti mají v srdcích místních navíc výjimečné místo, takže čekáme zvýšenou návštěvu výstavy,“ poznamenala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výstava je určena všem zájemcům, zejména však žákům a studentům, kteří mají zájem se něco dozvědět o petrologii, mineralogii a regionální geologii tohoto jedinečného území a seznámit se s jeho pestrou geologickou skladnou, pokochat se různými minerály, prohlédnout si pár zkamenělin, dočíst se něco o starých důlních dílech a jeskyních. V rámci výstavy bude ke zhlédnutí i unikátní soubor achátů a ametystů z oblasti mezi Prosečí pod Ještědem a Hodkovicemi nad Mohelkou, který pochází ze soukromé sbírky Jaroslava Šutáka.

V rámci doprovodného programu se uskuteční v sobotu 23. března o půl druhé odpoledne v klubovně muzea přednáška Petra Mužáka, následovat bude komentovaná prohlídka výstavy. V sobotu 13. dubna bude následovat geologická exkurze zaměřená právě na kvarcitové skály Ještědského hřbetu. Podrobné informace se nalézají na webových stránkách muzea www.muzeumcl.cz a sociálních sítích.

Tagy