weby pro nejsevernější čechy

V liberecké zoo opět po roce probíhá sochařské sympozium EtnoArt

V pondělí 13. 8. byl v Zoo Liberec zahájen již čtrnáctý ročník tradiční umělecké akce s názvem EtnoArt, kterou zoo pravidelně pořádá s uměleckým sdružením Artefaktum – CZ. Z prostor zahrady Lidových sadů se opět po roce ozývají zvuky brusek, vrtaček a kladívek a pod rukama známých umělců vznikají nové sochy z kamene. Ty budou po skončení akce zkrášlovat areál zoologické zahrady.

Zatímco v prvních deseti ročnících tohoto výtvarného atelieru pod širým nebem bylo základním materiálem pro výtvarníky a sochaře výhradně dřevo, už počtvrté se organizátoři rozhodli použít pískovec. „Ten je na rozdíl od dřeva odolnější a sochy umístěné v odpočinkových zónách zoologické zahrady tak budou dělat návštěvníkům radost mnohem déle. U těch pískovcových by to mohlo být i více než půl století,“ vysvětluje Zdeněk Santer ze sdružení Artefaktum.
Letošní skupinu sochařů tvoří známá čtveřice: Jan Švadlenka, Jiří Genzer, Ondřej Procházka, Marián Maršálek. Nováčkem letošní party je nymburský umělec Michal Jára, který je autorem i populární sochy Bohumila Hrabala na náměstí v Nymburku.
Za celou čtrnáctiletou historii této akce se veřejnosti představilo celkem 16 umělců z celé České republiky. Ti pro Zoo Liberec vytvořili více než šest desítek různých dřevěných a kamenných plastik.
Hotová díla vysochaná během letošního ročníku představí umělci na vernisáži, která proběhne v pátek 17. 8. od 17.00 na zahradě Lidových sadů.
Zahrada Lidových sadů je však veřejnosti otevřena po celou dobu konání sympozia. Návštěvníci mají možnost povídat si se samotnými autory a průběžně sledovat, jak se pískovcové balvany postupně mění v nejrůznější artefakty.

etnoart 2017 7