weby pro nejsevernější čechy

Novinky v liberecké ZOO

V liberecké zoologické zahradě se těší z dvou mláďat rysů karpatských. Přestože obě rysata přišla na svět již 28. 8. 2018, dlouho zůstávala očím návštěvníků skryta. Ošetřovatelé po několik týdnů nechávali výběh zakrytý, aby matka s mláďaty měla klid a nebyla ničím rušena. Nyní už návštěvníci mohou oba rysí sourozence spatřit ve výběhu, který sdílí společně se svými rodiči.

Nové přírůstky rysů karpatských

Pohlaví obou jedinců zatím zůstává pro všechny tajemstvím, protože ošetřovatelé do vývoje koťat nijak nezasahují a vše nechávají na přírodě. „Vzhledem k tomu, že se jedná o ohrožený druh, je při odchovu mláďat až na výjimečné případy vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar. Pohlaví rysů bude známo přibližně v polovině října, až mláďatům bude více než šest týdnů a proběhne jejich očkování.

Tato mláďata ale nejsou jedinými novými rysími jedinci v Zoo Liberec. V pátek 5. 10. 2018 přicestovala do liberecké zoo čtyřčlenná rysí skupina ze Zoo Olomouc, kde v současnosti probíhá rekonstrukce výběhu těchto největších evropských kočkovitých šelem. Zoo Liberec v rámci nezištné pomoci, která mezi zoologickými zahradami sdruženými v EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad) běžně probíhá, poskytla olomouckým rysům dočasný azyl. Návštěvníci je mohou spatřit ve výběhu ve spodní části zoo, který sloužil pandám červeným, ale předtím právě i rysům karpatským. Zajímavostí je, že olomoucká samice byla odchována právě zde a vrací se nyní i se svým čtyřměsíčním potomkem na místo svého narození.

Rekonstrukce expozice paviánů pláštíkových

Další novinkou v liberecké zoo je kompletně zrekonstruovaný výběh paviánů pláštíkových. Přestože oprava proběhla v rámci stávajících prostorových dispozic, paviánům přinesla více světla ve vnitřní expozici, a především lepší klima a hygienické podmínky. Součástí přestavby byla i instalace několika nových herních prvků, které přispívají k zabavení a nabourání denního stereotypu těchto afrických primátů.

Expozice paviánů patří mezi ty nejstarší v celé liberecké zoo, její stavba se datuje již v roce 1963. Od té doby prošla jen drobnými úpravami, takže celá konstrukce výběhu byla již v havarijním stavu. V rámci kompletní rekonstrukce došlo k sanaci všech nosných prvků a stěn, k novému keramickému obložení vnitřních prostor a kompletní hydroizolaci povrchů. Ve venkovní části výběhu byly nastříkány nové dekorační betonové plastiky imitující umělou skálu, což zlepšilo i celkový vzhled expozice. Ošetřovatelé na úpravách oceňují především snadnější údržbu pavilonu i obsluhu zvířat.

Rekonstrukce neslouží pouze našim zvířatům a ošetřovatelům, ale na své si přijdou i návštěvníci. I pro ně se léta zašlý pavilon stal více atraktivní. Pro zvýšení komfortu návštěvníků byla postavena menší krytá vyhlídka, z níž mohou návštěvníci nově pozorovat paviání tlupu za sklem. Mají tak možnost přiblížit se ke zvířatům o něco blíže a pořídit lepší fotografie. Součástí vyhlídky jsou i nové vzdělávací panely a cedule informující o životě paviánů ve volné přírodě.

Oprava pavilonu byla zaplacena z investičního fondu organizace Zoo Liberec, celkové náklady na stavbu činí přibližně 1,3 milionu Kč. „Jsem rád, že nám náš zřizovatel zvýšil příspěvek na investice. Po dlouhých letech konečně můžeme začít s opravami a pomalu realizujeme rekonstrukce dosluhujících pavilonů. Stav zastaralého výběhu paviánů nás trápil dlouhé roky,“ dodává ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

Výběh v současnosti obývá patnáctičlenná skupina paviánů pláštíkových. Tu tvoří dva pětiletý samci, osm samic, dvě mláďata z loňského roku a tři mladé samice, které k nám byly nedávno dovezeny z holandské zoo v Emmenu. „V naší původní tlupě byly převážně staré samice, proto jsme ji potřebovali trochu omladit, abychom měli větší šanci na další odchov mláďat těchto primátů,“ vysvětluje Luboš Melichar.

Liberecká zoo chová paviány pláštíkové od roku 1956 a v současnosti je jedinou zoologickou zahradou v Čechách a na Slovensku, kde návštěvníci můžou tento druh opic spatřit.

Tagy